Hrvatska u EU 1. jula 2013. godine?

Izvor: B92, 10.Jun.2011, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska u EU 1. jula 2013. godine?

Brisel, Zagreb -- Evropska komisija predložila Savetu ministara EU zatvaranje preostala četiri poglavlja u pregovorima sa Hrvatskom. Datum prijema Hrvatske u EU 1. jul 2013.

Datum prijema Hrvatske je danas u Briselu predložio predsednik Evrospke komisije Žoze Manuel Barozo. Potrebno je da ga prihvati i Savet ministara EU.

"Danas je istorijski dan za Hrvatsku i za EU", izjavio je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo. Hrvatska je pregovore o pristupanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << započela 2005. godine.

Kako je saopštila Komisija, Barozo je rekao da je današnja odluka za Hrvatsku "znak i ostatku Jugoistočne Evrope" i dodao da to pokazuje da proširenje funkcioniše, da je EU ozbiljna kada je reč o onome što je obećala i da se strukturne reforme isplate.

"Nadam se zato da je napredak Hrvatske inspiracija za ostale partnere da ojačaju reformske napore i ispune ono na šta su se obavezale, u korist svog naroda", kazao je on.

Barozo je ukazao da je Komisija sa Hrvatskom vodila "teške ali fer" pregovore i osigurala da se svi uslovi, merila i kriterijumi ispune.

"Ta čvrsta posvećenost se isplatila: Hrvatska je sada spremna da krene napred. Proširenje EU zasniva se na kredibilitetu: kredibilitetu zemlje članice u poštovanju kriterijuma i sprovodjenju reformi koje se očekuju i kredibilitet EU u napretku kada se ispune uslovi", kazao je Barozo.

Prethodno je evropska komesarka za pravosuđe Vivijan Reding, rekla da će "Evropska komisija dati zeleno svetlo za ulazak Hrvatske". Ona je kazala i da su uklonjene poslednje prepreke i dodala da pre godinu dana nije verovala da će to biti ostvareno.

Prema agendi EU, Evropska komisija danas dostavlja Savetu EU nacrte pregovaračkih stavova za preostala četiri poglavlja u pregovorima s Hrvatskom- Pravosuđe i osnovna prava, Tržišno takmičenje, Finansijski i budžetski propisi i Ostala pitanja- čime završava svoj deo posla i prepušta zemljama članicama da donesu konačnu odluku o zatvaranju tih poglavlja i zaključenju pregovora.

Pregovarački stav za poglavlje Finansijski i budžetski propisi mora sadržavati ciljani datum za ulazak u EU, a to je 1. jul 2013. godine. U tom se poglavlju takođe definiše koliko će Hrvatska moći da dobije finansijskih sredstava i koliko će morati da uplati u evropski budžet i to do kraja sadašnje Finansijske perspektive, okvirnog sedmogodišnjeg finansijskog plana koji istječe 31. decembra 2013. godine.

U poglavlju Ostala pitanja treba da se, između ostalog, definiše način kontrole sprovođenja hrvatskih obaveza od završetka pregovora do ulaska u punopravno članstvo.

Strane diplomate ne isključuju mogućnost sazivanja pristupne konferencije u periodu nakon samita EU, koji se završava 24. juna, do kraja meseca, kada završava mađarsko predsedništvo ili u prvim danima poljskog predsedništva koje nastupa 1. jula.

U savetu EU već se priprema deklaracija o završetku pregovora s Hrvatskom, koja bi trebala biti prihvaćena na samitu. U odlukama o zaključenju pregovora trebalo bi se definisati mesto i datum potpisivanja ugovora o pristupanju, što se očekuje u drugoj polovini godine, a pre toga, Evropski parlament treba da da pristanak na završetak pregovora.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska danas završava pregovore o pristupu Evropskoj uniji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Jun.2011

Za Hrvatsku je danas veliki dan. Evropska komisija će Vijeću EU-a dostaviti nacrte pregovaračkih stajališta za preostala četiri poglavlja u pregovorima s Hrvatskom, čime Komisija završava svoj dio posla i prepušta zemljama članicama da donesu konačnu odluku o zatvaranju poglavlja i zaključenju...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Evropska komisija daje zeleno svetlo Hrvatskoj

Izvor: Beta, 10.Jun.2011

BRISEL, 10. juna 2011. (Beta) - Evropska komisija odobriće u petak zaključenje pretpristupnih pregovora sa Hrvatskom kako bi ušla u Evropsku uniju 2013. godine, javljaju mediji..."Evropska komisija će dati zeleno svetlo za ulazak Hrvatske", rekla je evropska komesarka za pravosudje Vivijan Reding...Redingova...

Nastavak na Beta...

Barozo: EK predložila zaključenje pregovora s Hrvatskom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2011

BRISEL -..Evropska komisija predložila je danas da se zaključe preostala poglavlja u pristupnim pregovorima sa Hrvatskom, što otvara put za njeno pristupanje EU 1. jula 2013. godine ukoliko Savet ministara odobri taj predloženi datum..."Danas je istorijski dan za Hrvatsku i za EU", izjavio je predsednik...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Hrvatska na korak od EU

Izvor: RTS, 10.Jun.2011

Evropska komisija predložila da se zaključe preostala poglavlja u pristupnim pregovorima sa Hrvatskom, čime je otvoren put da Hrvatska postane 28. članica EU, 1. jula 2013. godine. Hrvatski predsednik Ivo Josipović ocenjuje da je ovo istorijski dan za Hrvatsku, ali da to ne sme biti kraj reformama....

Nastavak na RTS...

Evropska komisija dala zeleno svetlo Hrvatskoj

Izvor: Blic, 10.Jun.2011

ZAGREB/BRISEL - Evropska komisija predložila je danas Savetu EU da zatvori preostala četiri poglavlja u pregovorima sa Hrvatkom i time otvorila put da ova zemlje postane 28. članica, saopštio je predsednik EK Zzoze Manuel Barozo..."Ovo je istorijski dan za Hrvatsku i EU. Evropska komisija je upravo...

Nastavak na Blic...

Barozo: Rusija ulazi u STO do kraja godine

Izvor: S media, 10.Jun.2011

Rusija može da pristupi Svetskoj trgovinskoj organzaciji do kraja 2011. godine, izjavio je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo. .."Sumirali smo rezultate pregovora o učlanjenju Rusije u STO, što je takođe značajan doprinos modernizaciji. Smatramo da je pristupanje Rusije u STO moguće...

Nastavak na S media...

Novi zamah za širenje EU

Izvor: Beta, 10.Jun.2011

BRISEL, 10. juna 2011. (Beta) - Evropski komesar Štefan File izjavio je u petak u Briselu da je Evropska komisija okončala pregovore s Hrvatskom o članstvu u Evropskoj uniji što predstavlja "veoma snažan podstrek i signal koji će stvoriti novi, toliko potreban zamah za nastavak i ubrzavanje...

Nastavak na Beta...

Kosor: Isplati se savladati sve prepreke za EU!

Izvor: S media, 10.Jun.2011

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso čestitao Jadranki Kosor istorijski uspeh za Hrvatsku. Hrvatski primer je podsticaj svim susednim zemljama i dokaz da savladavanja prepreka ima smisla i isplati se, izjavila je Kosor. ..Nakon što je predloženo zatvaranje pregovora, predsednik Evropske...

Nastavak na S media...

Istorijski uspeh Hrvatske

Izvor: Danas, 10.Jun.2011

Evropska komisija predložila je juče Savetu EU zatvaranje preostala četiri poglavlja u pregovorima s Hrvatskom, što otvara put da se Hrvatska pridruži EU 1. jula 2013. Preostali uslov je da Savet prihvati taj datum, saopštio je predsednik Europske komisije Žoze Manuel Baroso.

Nastavak na Danas...

HRVATSKA ULAZI U EU!

Izvor: Kurir, 11.Jun.2011, 08:07

ZAGREB - Hrvati slave! Evropski poverenik za proširenje Štefan File saopštio je juče da su pregovori s Hrvatskom o članstvu u EU uspešno završeni i da nema više nikakvih prepreka da naše zapadne komšije postanu punopravni članovi Unije već 1. jula 2013..ZAGREB - Hrvati slave!..Evropski poverenik...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.