Evropska komisija predložila je juče Savetu EU zatvaranje preostala četiri poglavlja u pregovorima s Hrvatskom, što otvara put da se Hrvatska pridruži EU 1. jula 2013. Preostali uslov je da Savet prihvati taj datum, saopštio je predsednik Europske komisije Žoze Manuel Baroso.


Ovo je istorijski dan za Hrvatsku i Evropsku uniju, kaže se u pisanoj izjavi Barosa objavljenoj neposredno pre početka jučerašnje konferencije za novinare na kojoj je evropski komesar za proširenje Štefan File govorio o predlogu Komisije, izvestio je portal zagrebačkog Jutarnjeg lista.

„U ovom značajnom trenutku hteo bih da aplaudiram hrvatskoj vlasti, posebno sadašnjoj vladi, za njihov naporan rad poslednjih godina. Još važnije, želeo bih da čestitam narodu Hrvatske. Priključenje porodici naroda EU je u prvom redu vaš uspeh. Tokom svoje posete Zagrebu početkom aprila, uverio sam se da je pristupanje EU projekat koji nadilazi političke podele i obuhvata čitavo društvo u celini, posebno hrvatsku omladinu – istakao je Baroso.

Komisija je „vredno i pošteno pregovarala poslednjih godina, primenjujući strogu uslovljenost kako bi svi kriterijumi i merila EU bili ispunjeni. Čvrsta odlučnost se isplatila. Hrvatska je sada spremna da ide napred. Kod proširenja EU reč je o verodostojnosti zemlje kandidata u poštovanju svih kriterijuma i sprovođenju traženih reformi i verodostojnosti EU u trenutku kada se dogovoreni uslovi ispune“, naveo je Baroso.

Važni korak Hrvatske prema članstvu, kako je istakao, takođe je poruka ostatku jugoistočne Evrope. „On pokazuje da proširenje funkcioniše, da se EU ozbiljno pridržava svojih obaveza i da se strukturne reforme u zemlji isplate. Stoga se nadam da je hrvatski napredak inspiracija našim ostalim partnerima da pojačaju svoje reformske napore i da postignu rezultate na korist svojih naroda. To je takođe u interesu EU“, piše u Barosovoj poruci.

Josipović: Nastaviti reforme

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da je odluka Evropske komisije važna za hrvatsku istoriju, ali i istakao da „naporima ne sme biti kraja“ te da treba nastaviti s reformama i poboljšanju uslova života građana.

– Zahvalio bih pre svega svima onima koji su doprineli tome od samog nastanka hrvatske države, braniteljima, svim našim građanima koji su gradili evropsku Hrvatsku i naravno svima onima koji su kroz ovo vreme obavljali javne dužnosti – rekao je Josipović.

Makedonija sledeća?

– Hrvatska će kroz sistem monitoringa biti upozorena pismenim opomenama ukoliko ne nastavi s prilagođavanjem sistema EU. Nemam razloga da sumnjam da će Hrvatska napredovati i nastaviti s reformama… Vidim potencijal da i ostale zemlje regiona dobiju status kandidata za EU pa čak možda i počnu s pregovorima. Jedna od tih zemalja mogla bi da bude Makedonija. Verujem da će Atina i Skoplje pronaći zajednički jezik – izjavio je Štefan File.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari