CG: Dogovor o vladi u završnoj fazi

Izvor: B92, 28.Okt.2012, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CG: Dogovor o vladi u završnoj fazi

Podgorica -- Crnogorski predsednik Filip Vujanović izjavio je da su dogovori o stvaranju skupštinske većine u završnoj fazi.

Nakon konstituisanja parlamenta u zakonom propisanom roku biće određen mandatar nove vlade Crne Gore.

"Dogovori o stvaranju koalicije u završnoj su fazi i treba sačekati njihovo okončanje, konstituisanje Skupštine Crne Gore i nakon toga, u roku od 30 dana, biće određen mandatar nove vlade", kazao je Vujanović novinarima u Herceg Novom, gde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je prisustvovao svečanosti povodom Dana te opštine.

On je izrazio uverenje da će biti ispoštovani svi rokovi predviđeni za konstituisanje parlamenta i izbor nove izvršne vlasti. Upitan kakav će biti njegov potez, ukoliko se na predsedničkim izborima kandiduje lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, Vujanović je odgovorio da treba sačekati raspisivanje tih izbora.

"Videćemo ko će biti kandidat za predsednika države, sačekajmo. Približili su se konačno rokovi za zakazivanje predsedničkih izbora, tako da verujem da ćemo svi nakon toga biti u prilici da vidimo ko će biti kandidat", kazao je on.

Vujanović se uzdržao od šireg komentara na pitanja kako gleda na odnos lidera Demokratskog fronta (DF) Miodraga Lekića prema medijima, posebno prema Televiziji Crne Gore.

"Svi se odnose prema onome što je interesovanje novinara shodno onome što je njihov doživljaj medija i potrebe da kroz medije komuniciraju s javnošću. Sa velikim respektom imam odnos prema medijima i prema javnosti koju kroz medije obaveštavam", naveo je crnogorski predsednik.

Lekić je ranije ušao u polemiku s TVCG zbog, smatra on, neumesnog pitanja da se DF odredi prema genocidu u Srebrenici i priznanju Kosova, što su tražili iz Pozitivne Crne Gore zbog nastavka pregovora o koaliciji u Nikšiću.

Vujanović je kazao da je njegov odnos prema Srebrenici i Kosovu poznat. Na izborima u Crnoj Gori 14. oktobra, koalicija koju predvodi DPS dobila je najviše glasova, ali nedovoljno za ponovno osvajanje apsolutne vlasti, zbog čega je ključ za formiranje buduće vlade u rukama stranaka manjinskih naroda.

Koalicija Evropska Crna Gora osvojila je 39 poslaničnih mandata, a za formiranje vlade potrebno je 41, zbog čega je podršku tražila kod Bošnjačke stranke koja ima tri mandata, odnosno Hrvatske građanske inicijative i dve albanske nacionalne partije sa po jednim mandatom. To je prvi put nakon izbora 2001. godine da koalicija, koju predvodi DPS, nije osvojila apsolutnu vlast u Crnoj Gori.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vujanović: Mandatar nove vlade za 30 dana

Izvor: Blic, 28.Okt.2012

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je da su dogovori o stvaranju koalicije u završnoj fazi i treba sačekati njihovo okončanje, konstituisanje Skupštine i nakon toga u roku od 30 dana biće određen mandatar nove crnogorske vlade...Vujanović je rekao u Herceg Novom da će rokovi biti ispoštovani...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.