Google zabranjuje oglašavanje proizvoda i servisa za praćenje i špijuniranje partnera

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 15.Jul.2020, 13:33

Google zabranjuje oglašavanje proizvoda i servisa za praćenje i špijuniranje partnera

Takve aplikacije, između ostalog, omogućavaju pristup kameri i mikrofonu telefona, putem njih može da se prati lokacija, tekstualna komunikacija i slično, a sve bez znanja vlasnika uređaja. Naročito su popularne među osobama koje sumnjaju u neverstvo svojih partnera ili žele potpunu kontrolu nad njima te su, naglašavaju na Cnetu, povezane s ilegalnim aktivnostima i porodičnim nasiljem.

Način na koji su stalkeri saznali za takve aplikacije i servise i pronašli ih na internetu >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << često su bili oglasi koji su se prikazivali na stranicama kojima su surfovali. Još pre dve godine tokom jednog istraživanja pronađene su hiljade oglasa na Google-ovoj oglašivačkoj mreži na kojima su se reklamirale aplikacije za nadzor partnera.

Želite li da špijunirate svoju suprugu? Pratite je bez njenog znanja. Saznajte s kim se dopisuje, jedan je od primera oglasa koji je prikazivan tokom guglanja i uz koji se prikazivao link za preuzimanje aplikacije. Google je već tada počeo sa ograničavanjem prikazivanja oglasa za takav tip aplikacija te se oglasi nisu prikazivali pored pretraživanja pojmova vezanih uz nadzor i praćenje partnera.

Iz američke kompanije prošle nedelje objavili su da na svojoj oglašivačkoj mreži više neće dopustiti prikazivanje oglasa za proizvode i servise namenjene praćenju drugih osoba bez njihovog znanja, kao i za prodaju GPS uređaja za praćenje, kamera, snimača zvuka i sličnih uređaja koji su prvenstveno namenjeni špijuniranju.

Primena novih pravila počeće za oko mesec dana, a neće se odnositi na reklamiranje proizvoda namenjenih aplikacijama za sigurnost dece, odnosno onima putem kojih roditelji mogu da prate način na koji deca koriste uređaje i njihovu lokaciju.

Autor: Hrvoje Jurman

Izvor: Zimo

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.