Zemljak: Rekoh ko je ubio Dadu

Izvor: B92, 14.Jun.2010, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zemljak": Rekoh ko je ubio Dadu

Beograd -- Anonimni "Zemljak" iz beležnice generala Ratka Mladića, potvrdio za "Politiku" da je komandantu Vojske RS zaista rekao ko je ubio novinarku Dadu Vujasinović.

Čoveka koga Mladić u svojim zapisima označava kao "Zemljaka" i "Krajišnika", beogradski list pronašao je u Bijeljini.

Čovek koji je Ratku Mladiću preneo saznanja o tome ko je '94. godine ubio novinarku Dadu Vujasinović, potvrdio je u razgovoru za "Politiku", autentičnost zapisa i naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ga niko iz srpske policije povodom toga do sada nije kontaktirao.

U jednoj od beležnica bivšeg vojnog komandanta bosanskih Srba navodi se da su ubice Goran Vuković Majmun i Duško Malović, koji su takođe ubijeni krajem iste godine.

Tragom navoda iz beležnice haškog optuženika Ratka Mladića, "Politika” je u Bijeljini pronašla čoveka koga on označava kao ”Zemljak” i ”Krajišnik”.

Sagovornik čiji identitet nije saopšten, a koji je u to vreme radio u bezbednosnim strukturama Republike Srpske, u razgovoru za "Politiku” rekao je da o tome ne postoje pisani tragovi i potvrdio autentičnost zapisa:

Politka: Otkud Vam saznanje ko je ubica novinarke Dade Vujasinović?

Zemljak: Sećam se da smo dobili operativni podatak da su nju ubili Goran Vuković Majmun i Duško Malović. Ništa više o tome ne znam.

Politika: Da li se sećate odakle Vam taj podatak?

Zemljak: Ne. Mnogo vremena je prošlo otkad se to desilo.

Politika: Koji policajac je doneo tu informaciju? Ili se sećate čoveka koji je policiji odao takav operativni podatak?

Zemljak: Ne. Ne mogu da se setim.

Politika: Ako smo Vas mi našli, mogli su i istražni organi iz Srbije. Ima u Srbiji dosta zvaničnih lica koja su pre ”Politike” pročitali dnevnike Ratka Mladića?

Zemljak: Niko me ništa nije pitao.

Glavni urednik "Politike” Dragan Bujošević kaže da nije bilo teško pronaći Mladićevog sagovornika, jer se u dnevnicima pominje negovo ime.

Bujošević smatra da policija u rasvetljavanju ovog slučaja nije uradila sve što je mogla.

"Neko je od zvaničnih službi morao da vidi ovo što je videla 'Politika’ čitajući to. Da li njima više taj slučaj nije zanimljiv, da li oni nemaju dovoljan broj ljudi, da li im je to bilo nebitno u celoj ovoj situaciji, ja ne znam šta je”, kaže on.

"Ali očigledno da niko od njih nije našao za potrebno da taj jedan podatak koji se tu nalazi proverava. Zašto nisu imali potrebe da to proveravaju, ja ne znam”, kaže Bujošević.

Mladićevi dnevnici pronađeni su u jednom od pretresa njegove kuće, krajem 2008, ili početkom ove godine, ali i pored više pokušaja, B92 u policiji nije uspeo da dobije izjavu i odgovor na pitanje zašto do sada niko nije razgovarao sa takozvanim "Zemljakom".

I novinar "Vremena” Filip Švarm smatra da je policija morala da ispita kako je on došao do te informacije.

"Oni to očigledno nisu uradili verovatno smatrajući da je to zbog toga što je on uputio na dva čoveka koja su već bila mrtva, pa je onda verovatno policija smatrala da dalje ne može da radi. Ali u svakom slučaju, očekivalo se da oni provere taj trag, ma koliko on bio 'hladan’”, smatra Švarm.

Podsetimo, novinarka "Duge” Dada Vujasinović pronađena je mrtva u svom stanu 9. aprila 1994. godine, a zvanična verzija glasila je da je izvršila samoubistvo.

Tokom policijskog uviđaja nisu uzeti otisci s puške iz koje je pucano, a fotografije su bile crno-bele, pa se na njima teško razaznaje gde je krv, a gde nije.

Tek nakon 15 godina, u januaru prošle godine, smrt Dade Vujasinović okvalifikovana je kao ubistvo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.