Završne reči na suđenju Mladiću počinju 5. decembra

Izvor: RTS, 09.Sep.2016, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završne reči na suđenju Mladiću počinju 5. decembra

Sud u Hagu je saopštio da će završne reči optužbe i odbrane, kojim će biti okončano suđenje generalu Ratku Mladiću, biti održane pred Tribunalom od 5. do 15. decembra.
Prema odluci raspravnog veća, objavljenoj danas, tužioci će izlagati završnu reč od 5. do 7. decembra, a Mladićeva (73) odbrana 9, 12. i 13. decembra. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Odgovore na argumente suprotne strane, tužioci i branioci razmeniće 15. decembra.
Sudije su danas odredile i da obe strane moraju podneti završne pisane podneske do 25. oktobra.
Raspravno veće je, istovremeno, odbacilo kao neosnovan zahtev Mladićevih branilaca da završne reči budu održane u februaru iduće godine.
Suđenje generalu Mladiću počelo je u maju 2012, godinu dana nakon što je on, posle 16 godina u bekstvu, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.
Tužilaštvo je iznošenje dokaza protiv Mladića završilo u februaru 2014. godine, a dokazni postupak odbrane trajao je od maja 2014. do 16. avgusta 2016. godine.
Bivši komandant Vojske Republike Srpske, general Ratko Mladić optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata u BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992–1995. godine.
Optužnica, u pet tačaka, Mladića tereti za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje, kao i zločine protiv čovečnosti.
U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao kršenje zakona i običaja rata.
Prema okvirnom planu Haškog tribunala, prvostepena presuda generalu Mladiću trebalo bi da bude izrečena do novembra 2017. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Završne reči na suđenju Mladiću počinju 5. decembra

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Sep.2016

Završne reči optužbe i odbrane, kojim će biti okončano sudjenje generalu Ratku Mladiću(73), biće pred Haškim tribunalom održane od 5. do 15. decembra, saopštio je sud u Hagu...Prema odluci raspravnog veća, objavljenoj danas, tužioci će izlagati završnu reč od 5. do 7. decembra, a Mladićeva...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

SUDSKO VEĆE HAŠKOG TRIBUBNALA: Završetak suđenja Ratku Mladiću 15. decembra

Izvor: Kurir, 09.Sep.2016

...Izlaganje završnih reči Haškog tužilaštva zakazano je od 5 do 7 decembra, a Mladićeve odbrane za 9, 12 i 13 decembra..Tužilaštvo i odbrana će imati priliku da uzajamno repiliciraju 15 decembra po sat i po vremena, čime će se okončati prvostepeno suđenje..Nakon toga sudsko veće sudije...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.