Završne reči na suđenju Mladiću 5. decembra

Izvor: N1 televizija, 09.Sep.2016, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završne reči na suđenju Mladiću 5. decembra

Završne reči optužbe i odbrane, kojim će biti okončano suđenje generalu Ratku Mladiću(73), biće pred Haškim tribunalom održane od 5. do 15. decembra, saopštio je sud u Hagu.

Prema odluci raspravnog veća, objavljenoj danas, tužioci će izlagati završnu reč od 5. do 7. decembra, a Mladićeva odbrana 9, 12. i 13. decembra.

Odgovore na argumente suprotne strane, tužioci i branioci razmeniće 15. decembra.

Sudije su danas odredile i da obe >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << strane moraju podneti završne pisane podneske do 25. oktobra.

Raspravno veće je, istovremeno, odbacilo kao neosnovan zahtev Mladićevih branilaca da završne reči budu održane u februaru iduće godine.

Suđenje generalu Mladiću počelo je u maju 2012, godinu dana nakon što je on, posle 16 godina bekstva, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

Tužilaštvo je iznošenje dokaza protiv Mladića završilo u februaru 2014. godine, a dokazni postupak odbrane trajao je od maja 2014. do 16. avgusta 2016.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, general Ratko Mladić optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata u BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-1995.

Optužnica, u pet tačaka, Mladića tereti za progon, istrebljenje, ubistva deportacije i prisilno premeštanje, kao i zločine protiv čovečnosti.

U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen je i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao kršenje zakona i običaja rata.

Prema okvirnom planu Haškog tribunala, prvostepena presuda generalu Mladiću trebalo bi da bude izrečena do novembra 2017.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.