Zastoj na putu ka EU

Izvor: B92, Fonet, 02.Jan.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zastoj na putu ka EU

(Fonet)

Beograd -- Put Srbije ka EU u zastoju je jer Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je u aprilu potpisan, još nije stupio na snagu - zbog saradnje s Hagom.

Razlog je uvek isti - neispunjavanje obaveze saradnje sa Hagom, odnosno činjenica da je najtraženiji haški begunac Ratko Mladić još na slobodi. U takvim okolnostima, kao i zbog činjenice da je Brisel sada preokupiran >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << problemima u samoj Uniji, koju potresa ekonomska kriza, pitanje je šta je od evropskih integracija u 2009. realno ostvariti.

Božidar Đelić je krajem aprila ipak uspeo da čuvenim penkalom stavi svoj potpis na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Međutim, dalje od toga se nije odmaklo jer je taj i prateći trgovniski sporazum zamrznut dok Srbija ne ispuni svoju hašku obavezu.

Na tome posebno inistira Holandija koja nije pristala ni da posle neočekivanog hapšenja Radovana Karadžića popusti i omogući primenu sporazuma. Za Holandiju je najvažnije da se pronađe i uhapsi Ratko Mladić.

Do tada Srbija namerava da od 1. januara jednostrano primenjuje prelazni sporazum sa EU.

Brisel na brže integracije Srbije gleda u paketa sa Zapadnim Balkanom, ali prema mišljenju profesora Fakulteta poitičkih nauka Jovana Teokarevića, u 2009. godini ne treba očekivati mnogo.

"Mislim da će 2009. godina, što se evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana tiče, biti više najava nekih krupnih događaja, nego godina velikih rezultata", kazao je on.

"Tu mislim na planove više zemalja sa Zapadnog Balkana da iako nedovoljno pripremljene, o čemu postoji puna svest čini mi se i u samim zemljama i u Briselu, ipak apliciraju za članstvo u EU", kaže Teokarević.

On navodi da nije siguran koliko će zemalja to učiniti, ali "iz nekih najava se može videti da će Srbija to sigurno uraditi, možda čak i Bosna i Hercegovina i Albanija".

Domaći političari najavljuju mogućnost da Srbija u ovoj godini aplicira za dobijanje statusa kandidata, što je pre nekoliko nedelja učinila Crna Gora.

Ksenija Milivojević, pomoćnica potredsednika vlade za evropske integracije smatra da će Nova 2009. godina biti presudna za evropsku integraciju Srbije.

"To je faza sticanja statusa kandidata zemalja Zapadnog Balkana i poslednja faza pred članstvo u EU, a to je polako kretanje ka pregovorima o članstvu", kazala je ona.

"Crna Gora je već podnela zahtev za dobijanje statusa kandidata, a realno je pretpostaviti da će sve ostale zemlje, uključujući i Srbiju, taj zahtev podneti tokom 2009. One će sve ući u proces za dobijanje statusa kandidata", kaže Ksenija Milivojević.

Prema njenim rečima, drugo bitno pitanje je liberalizacija viznog režima.

Brži put u EU zavisi kako od unutrašnjih reformi Srbije i regiona, ali i od volje unutar same Unije koja je trenutno preokupirana ekonomskom krizom i načinom prevazilaženja unutrašnjeg problema – odblokiranja primene Lisabonskog sporazuma.

Građane Srbije, ipak, najviše zanima bela šengen lista odnosno mogućnost da se putuje slobodno i bez viza. Međutim, beli šengen je još uvek daleko i prema nekim najavama moguć tek za godinu dana.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.