Vukčević: Mladić ove godine u Hagu

Izvor: Blic, 04.Jan.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukčević: Mladić ove godine u Hagu

Vladimir Vukčević

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević očekuje da se ove godine završi saradnja sa Tribunalom i da bude uhapšen Ratko Mladić.



Vukčević, koji je i koordinator akcionog tima za saradnju sa Haškim tribunalom ponavlja da postoji politička volja i da je procena da se on krije u Srbiji. „Mislim da niko ne može da sumnja u tu politički volju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mislim da posle Karadžića i Župljanina jasno. Vidite da ga nema”, rekao je Vukčević u intervjuu za B92.

„Ko god kaže da zna da je Mladić u Srbiji ili da je van Srbije morao bi da zna gde je. Ja sam više puta rekao da je moja procena da je u Srbiji”, rekao je on.

U vezi sa psihološkim profilom Ratka Mladića koji se pojavio u medijima, Vukčević kaže da je bio iznenađen i da ne zna „odakle cure informacije”.

„Hoću da kažem da dosta onoga što sam video u štampi odgovara istini. Vidim tamo je neko dao psihološki profil Ratka Mladića koji smo, tačno je, mi izradili – BIA, akcioni tim i mi”, kazao je on.

„Ali, ja znam da odavde to nije moglo da procuri, odakle je proceurelo ja to ne znam. Ali, to ne vidim ni da pomaže ni da odmaže u traganju za Mladićem”, kazao je Vukčević.

Vukčević kaže da je osnovni cilj akcija koje su pokretane u poslednje vreme bio da se locira Ratko Mladić.

„Ako mislite da je to neka parada pravljena, nije. Mogu reći da su to naši taktički potezi u otkrivanju Mladića”, navodi on.

Prošlu godinu, u smislu saradnje sa Haškim tribunalom, Vukčević je ocenio kao najuspešniju.

Na pitanje u vezi sa pretnjama koje su mu upućene nakon hapšenja Radovana Karadžića, Vukčević podseća da je FBI uspeo da identifikuje troje ljudi u Čikagu s tim u vezi.

„ Radi se o nekim vremešnim ljudima, starcima koji misle da je to patriotizam što će pisati o meni, pretiti mi. Ali, drugo nije pronađeno ništa”, rekao je Vukčević.

Ističući da je na takvoj funkciji gde treba da Karadžića i Mladića privede pravdi,Vukćević dodaje: „Mi ih ne šaljemo na gubilište, nego na sud. To je jedino mesto gde oni mogu da dokažu svoju nevinost, odnosno da tužioci dokažu da li su krivi ili ne. Prema tome, sviđalo se nama ili ne, Hag je neminovnost, mi ga ne možemo zaobići”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.