Vukčević: Hrvatski mediji me nisu prisluškivali

Izvor: Politika, 27.Maj.2011, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukčević: Hrvatski mediji me nisu prisluškivali

BEOGRAD – Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević odbacio je večeras spekulacije da su hrvatski mediji, koji su prvi objavili vest o hapšenju haškog optuženika Ratka Mladića, to saznali prisluškivanjem njegove komunikacije.

„To je proizvoljna tvrdnja, nije tačna. Imao sam komunikaciju, ali sve moje komunikacije bile su takve da nije bilo šanse da oni na taj način to mogu da zaključe”, rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vukčević za televiziju B92.

Vest o hapšenju Mladića prvi je, kako je izjavio srpski tužilac, objavio internet portal zagrebačkog Jutarnjeg lista.

Vukčević je objasnio da je u trenutku kada je potvrđena vest o hapšenju Mladića, bio u društvu glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca na regionalnoj konferenciji tužilaca na Brionima.

Prema njegovim rečima, Bramerc je sedeo između njega i hrvatskog državnog tužioca Mladena Bajića i u tom trenutku mu je ispod stola čestitao.

„Kada sam potvrdio da je sve urađeno, on (Bramerc) je ispod stola uhvatio moju ruku i stegnuo je da mi čestita, Bajić je to zapazio, ali drugi nisu”, kazao je Vukčević.

On je naveo i da je Mladić nakon hapšenja rekao da nije ubijao, kao i da svi koji su ubijali treba da odgovaraju.

„Mladić je svestan toga, ali on za sebe navodi da nije ubijao. On se slaže sa mnom da svi koji su se ogrešili o zakon treba da odgovaraju”, naglasio je Vukčević.

On je istakao da Mladić svoju nevinost može da dokaže samo na sudu, odnosno u Tribunalu u Hagu.

Vukčević je ponovio da se još nije sreo sa Mladićem, ali da je čuo kako je taj haški optuženik za njega rekao da „nije fotogeničan”.

Vukčević: Sudićemo Mladićevim pomagačima

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je danas da će pred lice pravde biti dovedeni svi koji su u proteklih 16 godina pomagali u skrivanju ratnog lidera bosanskih Srba i haškog optuženika Ratka Mladića.

„Nastavićemo da gonimo sve one koji su pomagali da Mladić i drugi odbegli izbegnu pravdu”, rekao je Vukčević za agenciju Frans pres.

„Skrivajući Mladića, oni su naneli veliku štetu zemlji. Skrivanje begunaca od Haškog tribunala je teško krivično delo”, rekao je Vukčević za AFP.

Francuska agencija prenela je Tanjugovu vest da je Prvo osnovno Tužilaštvo zatražilo juče ukidanje oslobađajuće presude jatacima haškog optuženika Ratka Mladića.

Vukčević je rekao da će njegova kancelarija zatražiti da preuzme taj slučaj.

Sudsko veće sudije Dragana Garića izreklo je presudu 10. decembra 2010. godine, kojom je 10 optuženih oslobodilo optužbi da su od 2002. do 2006. godine doprineli da Mladić ne bude otkriven i uhapšen.

„Mladićevi jataci” uglavnom su izbeglice iz BiH, koje su tokom sukoba 1990-ih godina našle utočište u Beogradu.

I predsednik Srbije Boris Tadić najavio je danas u intervjuu britanskom medijskom servisu Bi-Bi-Si (BBC) da će istraga u slučaju Mladića biti proširena na otkrivanje osoba, pre svega u vojsci i policiji, koje su mu pomagale da svih prethodnih godina izbegne hapšenje.

On je rekao da je Mladić godinama bio u mogućnosti da računa na podršku „nekih ljudi u državnom sistemu” i naglasio da će svakome ko je štitio Mladića biti suđeno.

Tanjug

objavljeno: 28.05.2011
Pogledaj vesti o: Uhapšen Ratko Mladić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.