Uživo - Mladić: Potrebno mi je više od mesec dana da pročitam te gnusne optužbe

Izvor: Blic, 03.Jun.2011, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uživo - Mladić: "Potrebno mi je više od mesec dana da pročitam te gnusne optužbe"

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, danas se prvi put posle hapšenja pojavio u javnosti, i to u sudnici Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, gde treba da se izjasni o krivici po tačkama optužnice koja ga tereti za genocid i zločine protiv čovečnosti.

NOVO: 11:18 Majke Srebrenice prate prenos u Potočarima

Dvadesetak majki žrtava masakra u Srebrenici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pratilo je danas u memorijalnom centru Potočari televizijski prenos početka suđenja bivšem komandantu bosanskih Srba pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu. Opširnije pogledajte ovde.

11:14 U toku razgovor sa Mladićem o zdravstvenom stanju na privatnoj sednici

Mladić rekao da ima da kaže par reči o svom zdravstvenim stanju na privatnom zasedanju.

11:11 Odbrana ima 30 dana da dostavi preliminarne podneske.

11:08 Čitanje pravilnika o ispitivanju optuženog.

11:00 Sud: Izjašnjavanje o optužnici odloženo za 4. juli

10:58 Određena desetominutna pauza

10:55 Mladićev odgovor posle čitanja optužnice:

"Gospodine Ori vi ste malo stariji. Želim da dobijem ove gnusne optužbe da ih dobro pročitam i razmislim sa mojim advokatima jer meni treba i više od mesec dana da pročitam te monstruozne reči koje nikad nisam ni čuo, niti mogu da shvatim da je to tako".

10:53 Završeno čitanje optužnice

U skladu sa pravilnikom od Mladića je zatraženo da se izjasni po optužnici danas ili u roku od 30 dana.

10:47 Optužba: Mladić odgovoran za zločine kao komandant vojske RS ( i dalje u toku čitanje optužnice)

10:38 Sudija čita tačke optužnice koju možete pročitati ovde.

10:35 Optužba: Karadžić i Mladić glavni u zločinačkom poduhvatu

10:28 Mladić: Treba mi dva meseca da pročitam optužnicu

Mladić je potvrdio da je dobio fascikle sa optužnicom, ali je rekao da nije pročitao šta se u fasciklama nalazi.

- Nisam pročitao šta se nalazi u fasciklama. Da bih pročitao sve to potrebno mi je dva meseca, ako ne i više. Mladić je dodao da ne želi da mu se pročita optužnica.

Sudija Alfons Ori

10:24 Mladić: Ja sam teško bolestan čovek

Mladić je na pitanje da li je razumeo pročitana prava rekao:

- Ja sam teško bolestan čovek i čuo sam šta je dama rekla, ali treba mi malo duže vremena da razmislim o tome šta je ona sve pročitala. Budite strpljivi, ja sam u takvom stanju i doživeo sam stres.

10:17 Sudsko veće informisalo Mladića da može da se brani ćutanjem odnosno da se ne izjašnjava o ovom sudskom postupku.

10:15 Sudsko veće: Nema prepreka za inicijalno saslušanje

10:13 Pogrešili datum rođenja

Sudija: "Informacije koje smo mi dobili su da ste rođeni 12. marta 1942”.

Mladić: "To nije tačan datum”, nakon koga je rekao da je prava godina rođenja 1943.

Sudija: "U tom slučaju ćemo kasnije proveriti i potvrditi da li ste rođeni u opštini Kalinovik u BiH”.

Mladić. "Gospodine sudija, u to vreme kad sam se rodio bio je rat”.

Sudija: "Gospodine Mladiću, molim vas da odgovarate na pitanja koja postavljam”.

10:12 "Ja sam general Ratko Mladić"

Mladić se u sudnici pojavio u odelu i sa kačketom na glavi. Pre nego što je seo, salutirao je. Na poziv sudije Alfonsa Orija iz Holandije Mladić je potvrdio svoj identitet rekavši: "Ja sam general Ratko Mladić". Na pitanje da li je u stanju da prati postupak na jeziku koji razume, Mladić je, govoreći otežano, odgovorio: "Razumem maternji jezik srpski, razumem makedonski jezik, ostale ne razumem".

10:09 Mladić se pojavio u sudnici Haškog tribunala. U toku je potvrđivanje identiteta.

Optužnica u 11 tačaka

Izmenjenom optužnicom, Mladiću se na teret u 11 tačaka stavljaju genocid, zločini protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH 1992-95. U dve tačke, Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština, u ostalih devet na teret mu se stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premeštanje, terorisanje i nezakonite napade na civle i uzimanje talaca.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici, ali i u Bratuncu, Foči, Ključu, Kotor Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku.

Optužnica protiv Mladića usredsređena je na etničko čišćenje Muslimana i Hrvata širom BiH 1992-95; kampanju terora artiljerijskim i snajperskim napadima na civile tokom opsade Sarajeva u istom periodu; genocid nad oko 7.000 Muslimana u Srebrenici u julu 1995. i nad nesrbima u još osam opština u BiH i uzimanje međunarodnih talaca u maju te godine.

Optužnica protiv Mladića ista je kao optužnica po kojoj se pred Tribunalom sudi bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžću. Po izmenjenoj optužnici, Mladić i Karadžić su bili na čelu udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno

uklanjanja bosanskih Muslimana i Hrvata sa teritorija za koje su bosanski Srbi tvrdili da su njihove. Te teritorije, posle progona nesrba, trebalo je da budu deo nove srpske države.

Kao drugi članovi tog zločinačkog poduhvata, u optužnici su navedeni i Slobodan Milošević, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Nikola Koljević, Jovica Stanišić, Franko Simatović, Željko Ražnatović Arkan, Vojislav Šešelj i drugi.

Kako se navodi u optužnici, "Ratko Mladić je, radi postizanja tog cilja, delovao u sprezi sa drugima na počinjenju zločina na različitim lokacijama...Kao najviši oficir VRS, Mladić je imao efektivnu kontrolu nad snagama koje su učestvovale u počinjenju zločina. Mladić je optužen da je planirao, potpirivao i naređivao

zločine".

Privremeni advokat Ratka Mladića kaže da je kontaktirao s Nacionalnim savetom i zatražio da se proveri da li postoje zabrane na putovanja porodice Mladić i da se ukoliko postoje, uklone kako bi neko od Mladića već sledeće nedelje mogao da poseti bivšeg generala VRS.

Povezane vesti: Majke Srebrenice u Potočarima pratile suđenje Mladiću Izvor : Mladić ne boluje od tumora limfnih žlezda Eštonova: Hapšenje Mladića stvara prostor za dijalog Mladić će se najverovatnije prvo sresti sa Karadžićem Mladić u ćeliji od 15 kvadrata

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.