U Potočarima sahranjeni posmrtni ostaci 534 žrtve iz Srebrenice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jul.2009, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Potočarima sahranjeni posmrtni ostaci 534 žrtve iz Srebrenice

SREBRENICA - U Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice danas su sahranjeni posmrtni ostaci 534 identifikovane žrtve zločina u tom gradu. Član Predsedništva BiH Haris Silajdžić poručio je danas da BiH želi dobrosusedske odnose sa Srbijom, "ali to nije moguće dok Srbija ne prizna zločine koje je počinio prethodni režim i dok ne bude uhapšen Ratko Mladić".

Danas se obeležava 14. godišnjica masakra u Srebrenici, kada su u leto 1995. vojne snage >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predvođene generalom Vojske Republike Srpske Ratkom Mladićem počinile genocid nad više od osam hiljada Bošnjaka.

Među najmlađim žrtvama koje su ove godine ukopane su tri mladića koji su na dan ubistva imali po 14 godina.

Komemoraciji u Potočarima je prisustvovalo oko 30.000 ljudi, među kojima članovi diplopmatskog kora u BiH, predstavnici međunarodne zajednice, zvaničnici BiH, nevladine organizacije iz Srbije, ali i brojni posetioci iz celog sveta.

Memorijalni centar

U Memorijalnom centru u Potočarima ukupno je sahranjeno 3.749 identifikovanih osoba. Memorijalni centar je sagrađen 2003, a otvorio ga je bivši američki predsednik Bil Klinton.

Subota, 11. jul, proglašen je danom žalosti u Federaciji BiH, ali ne i na teritoriji cele države BiH.

Državni parlament nije usvojio inicijativu o proglašenju 11. jula Danom sećanja na teritoriji cele BiH, jer su srpski poslanici glasali protiv njenog stavljanja na dnevni red.

Član Predsedništva BiH Haris Silajdžić poručio je danas da BiH želi dobrosusedske odnose sa Srbijom, "ali to nije moguće dok Srbija ne prizna zločine koje je počinio prethodni režim i dok ne bude uhapšen Ratko Mladić".

On je rekao da su "uspeli oni koju su imali politiku etničkog čišćenja u BiH, jer se povaratak izbeglica koji je garantovan Dejtonom, nikada u pravom smislu nije ostvario".

Istina i pravda temelji mira

"Istina i pravda su temelji mira", rekao je Silajdžić danas u Potočarima kod Srebrenice, obraćajući se prisutnima na obeležavanju 14. godišnjice genocida u tom gradu.

Silajdžić je podsetio da su Hrvatska i Crna Gora usvojile Rezoluciju o obeležavanju 11. jula Danom sećanja na zločine u Srebrenici, ali da to nisu učinile BiH i Srbija. "Takav čin odaje počast žrtvama, ali i vraća nadu u našu zajedničku evropsku budućnost", rekao je Silajdžić.

On je izrazio nadu da će "prave evropske vrednosti u BiH pasti na plodno tlo" i da je "mnogo toga dobrog u BiH potisnuto zlom koje nas je snašlo".

Silajdžić je dodao da od 534 osobe koje su danas sahranjene u Memorijalnom centru u Potočarima, njih 44 bilo maloletno kada su ubijene.

On je rekao da je Međunarodni sud pravde doneo presudu o genocidu u Srebrenici, ali da je ta presuda ostala bez pažnje koju zaslužuje.

"I UN su priznale veliku nepravdu koje su počinile prema Srebrenici", rekao je Silajdžić i citirao navode iz izveštaja UN o Srebrenici, u kojem se navodi da je "Srebrenica iskristalisala istinu koja je prekasno svaćena od strane UN i sveta. Tragedija Srebrenice će nas zauvek proganjati".

Nakon današnje masovne sahrane, u Memorijalnom centru u Potočarima ukupno će biti sahranjeno 3.749 identifikovanih osoba.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srebrenica: Danas ukop 534 Bošnjaka

Izvor: Cafe.ba, 11.Jul.2009

Na današnjoj komemoraciji u Potočarima kod Srebrenice, predviđeno je da govore visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko, američki ambasador, Čarls Ingliš, član Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić i načelnik srebreničke opštine, Osman Suljić

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.