Tribunal se igra sa mnoštvom dokaza u slučaju Mladić

Izvor: Vostok.rs, 01.Jun.2011, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tribunal se igra sa mnoštvom dokaza u slučaju Mladić

01.06.2011. - Tribunal za ratne zločine je za petak zakazao prvo saslušanje Ratku Mladiću. Ali, i dalje ostaju pitanja oko legitimiteta dokaza koje koristi Tribunal.

Tribunal za ratne zločine je za petak zakazao prvo saslušanje Ratku Mladiću. Mladić je, kasno u utorak, izručen u Hag. Ali, i dalje ostaju pitanja oko legitimiteta dokaza koje koristi Tribunal.­

Bivši komandant vojske Vojske Republike Srpske Ratko Mladić je optužen da je naredio >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << masovno ubistvo muslimanskih muškaraca i dečaka u selu Srebrenica 1995. Haški tribunal poseduje dosta dokaza o masakru, ali se dovodi u pitanje njihova validnost.

"Forenzički dokazi svakako ne podržavaju ekstravagantne optužbe za 8.000 žrtava, i veliki deo dokaza o legitimnim stradanjima u borbama, koje su se dogodile u tom periodu, je pažljivo ignorisan od strane Haškog tribunala i štampe, jer oni to moraju da urade da bi povećali broj žrtava, kako bi se donekle približi ciljnoj cifri od 8.000 ", objasnio je Stiven Karganović iz Istorijskog projekta Srebrenica.

Upitan je način na koji su dokazi interpretirani, na primer izveštaji autopsije. MKSJ je predočio 3.568 izveštaja koji odgovaraju 3.568 tela, ali mnogi istraživači koji su pregledali dokumentaciju kažu da se većina odnosi na delove tela, što znači mnogo manje pojedinaca.

Ali čak i ako Haški tribunal nastavi bez prikupljanje daljih dokaza, proćiće mnogo meseci pre nego što suđenje bude moglo početi.

"Hag je oduvek radio stvari usput. Mislim, to je improvizacija. Oni su menjali optužnice, oni su pisali optužnice za ljude koji su već bili izručeni Hagu. To znači prvo vas uhapse, a zatim dobijete optužnicu protiv vas. I to je način na koji Hag funkcioniše. Neće biti iznenađenje ako se optužnice budu prilagođavale još nekoliko puta. Oni su to uradili sa Miloševićem, oni su to uradili sa drugima. To je samo standardna procedura za Haški tribunal ", rekao je Aleksandar Pavić, politički analitičar.

U slučaju bivšeg predsednika Slobodana Miloševića, bilo je potrebno više od godinu dana za pokretanje postupka, jer je Milošević morao da se upozna sa preko milion stranica spisa predmeta.

A vreme je upravo ono što Ratko Mladić nema.

"
Ne morate biti stručnjak da biste razumeli da je moj otac u veoma lošem stanju. On čak ne može ni čitati. On mora da prođe kroz hiljade stranica da bi mogao da svedoči na sudu, ali on jednostavno nije u stanju da to uradi. On takođe ima poteškoća sa govorom. Kako će se konsultovati sa svojim advokatima? To je nemoguće. Ima problema sa pamćenjem - on se može setiti stvari koje su se dogodilo davno, ali u isto vreme, on ne može da se seti šta se dogodilo juče ili prekjuče. Kako može osoba sa zdravstvenim problemima da se pojavi na sudu ?" za RT je rekao Darko Mladić, sina Ratka Mladića.

MKSJ se ponovo može naći u teškom položaju. Sve više i više ljudi kritikuje Tribunal zbog nedostatka objektivnosti, a oni tek treba da završe visoko profilisani slučaj. To je briga Beograda, koji želi da ovu epizodu pošalje ​​u istoriju.

Izvor: RT, foto: AFP / Marcel Antonisse
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tribunаl se igrа sа mnoštvom dokаzа u slučаju Mlаdić

Izvor: TvojPortal.com, 02.Jun.2011, 10:48

/vostok.rs/  - Tribunаl zа rаtne zločine je zа petаk zаkаzаo prvo sаslušаnje Rаtku Mlаdiću. Ali, i dаlje ostаju pitаnjа oko legitimitetа dokаzа koje koristi Tribunаl.. . . Tribunаl zа rаtne zločine je zа petаk zаkаzаo prvo sаslušаnje Rаtku Mlаdiću. Mlаdić je,...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.