Izvor: Blic, 24.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Timermans: Ništa bez Mladića u Hagu

Holandski ministar za evropske poslove Frans Timermans izjavio je da je hapšenje Radovana Karadžića veoma važno, ali da će ocena o punoj saradnji Srbije s Haškim tribunalom biti izrečena tek kada se pred sudijama nađe i Ratko Mladić.

"Hapšenje Karadžića je samo jedna uspešna etapa u saradnji Srbije s Tribunalom, ali za Holandiju ostaje ključni dokaz te saradnje hapšenje Mladića", istakao je on >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u intervjuu današnjem novosadskom "Dnevniku". Prema rečima Timermansa, Holandija nije zaboravila ni haškog optuženika Gorana Hadžića, a taj njen tvrd stav neće pokolebati ni eventualna pozitivna ocena glavnog tužioca Tribunala Serža Bramerca o odnosima Beograda i Haga.

"Mišljenje Bramerca je od velikog značaja za debatu Saveta ministara spoljnih poslova, ali na kraju samo to telo može da donese političku ocenu o daljim koracima (EU) koji se odnose na Srbiju", rekao je Timermans. Holandski ministar smatra da tu nikakvi kompromisi nisu mogući, jer je do toga već došlo prilikom potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u aprilu ove godine.

"Puno puta su nam govorili da je apsolutno nemoguće da Mladić i Karadžić budu uhapšeni i da moramo da nađemo neki kompromis. Sada kada smo videli da je to, ipak, moguće, želimo i više nego pre da vidimo Mladića pred sudijama", rekao je Timermans.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.