Tadićev ultimatum

Izvor: Politika, 19.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadićev ultimatum

Sve i da Koštunicu nagovore da glasa za ratifikaciju Sporazuma sa Evropom, teško da će Palma pristati da hapsi Mladića

Boris Tadić će pre naterati Vojislava Koštunicu da u roku od 24 sata (Tadić mu je juče dao taj rok) još jednom ponovi da je za rušenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom nego lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palmu da kaže da će ispuniti osnovni uslov za primenu SSP-a – hapšenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ratka Mladića.

Jer, ako Marković i dalje stoji iza onoga što je rekao pre sedam dana, onda će jagodinski gradonačelnik biti glavna kočnica za sprovođenje SSP-a. Palma, naime, ne priznaje Haški tribunal i nema nameru da hapsi ni Mladića, ni Karadžića.

Da podsetimo, Holandija je zahtevala, a srpska strana pristala, da se potpisani SSP stornira i ne primenjuje dok se ne upotpuni saradnja sa Haškim tribunalom i ovom sudu izruči Ratko Mladić.

„Politika” je samo dva dana posle izbora intervjuisala lidera JS. Na pitanje : „Po svemu što ste rekli, gotovo da nema razlike između vas i liste Za evropsku Srbiju. Ali, kada je reč o saradnji sa Haškim tribunalom"”, Marković je odgovorio:

„Što se tiče saradnje sa Haškim tribunalom, ja ga ne poštujem. Oslobodili su Ramuša Haradinaja, ubicu srpskog naroda, a da sepritom svi Srbi koji su imali komandne uloge, političke, vojne i policijske, nalaze u Hagu. Prema tome, taj sud je napravljen za Srbe i za mene taj sud nije sud pravde, nego sud nepravde. A u Srbiji nisu ni Mladić, ni Karadžić. Ako znaju gde su, neka dođu pa neka ih uhvate.”

Proevropski blok se očigledno nada da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju mogao da postane Ahilova peta dogovora SRS, DSS–NS i SPS–PUPS–JS o zajedničkoj vladi. To bi se, računaju, desilo ako bi Koštunica insistirao na obaranju, odnosno poništavanju SSP, kao što je DSS u predizbornoj kampanji i obećavao. Tada je potpisivanje ovog sporazuma nazivano izdajom, na šta je juče podsetio i Boris Tadić.

To su, međutim, kako je preksinoć u „Utisku nedelje” izjavio potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić, bila samo predizborna obećanja. DSS, objasnio je on, a juče ponovio i portparol stranke Andreja Mladenović, i dalje stoji na stanovištu da treba poništiti SSP. Ali da li će se to i dogoditi, ukoliko DSS formira vladajuću koaliciju sa radikalima i socijalistima zavisiće od odluke te koalicije a ne samo od DSS-a, istakao je Samardžić.

Činjenica je da se među već dogovorenim načelnim principima koalicije koju bi predvodili Nikolić, Koštunica i Dačić ne pominje saradnja sa Haškim tribunalom. U kontekstu Markovićeve izjave „Politici”, to bi moglo da se čita i kao ustupak antihaški raspoloženom Jagodincu.

Sličan ustupak koaliciji oko SPS-a spremne su da naprave i proevropske snage. Dragoljub Mićunović nedavno je izjavio da bi taj problem mogao da bude rešen tako što bi se umesto ispunjenja obaveza prema Haškom tribunalu upotrebljavala formulacija „međunarodne obaveze”. Međunarodne obaveze, jasno je, svaka partija može tumačiti kako joj volja.

Koštunica, ako se tako dogovori sa Nikolićem i Dačićem, pa i sa Markovićem, ne mora da odustane od svog predizbornog obećanja da bi ispunio uslov lidera JS (koji je juče rekao da neće ulaziti u koaliciju sa DSS-om ako SSP bude poništen). Naime, već se spekuliše, a poslednje izjave zvaničnika DSS-a idu u tom pravcu, da bi koalicija radikala, DSS–NS i Dačićeva „trojka” mogli u skupštini, izuzetno, da glasaju različito po tom pitanju.

Koštunica bi, kao i Nikolić, mogao da glasa protiv ratifikacije SSP-a u skupštini, a Dačić i njegovi „za” zajedno sa proevropskim snagama. To ne bi remetilo njihov eventualni koalicioni dogovor. Tako bi i Koštunica ispunio obećanje da će glasati protiv sporazuma, a Dačić i Marković da će glasati za sporazum.

Ali, čak i da se ne bave takvim kalkulacijama, lideri nacionalističkog bloka mogli bi da jednostavno ne stavljaju SSP na dnevni red i da puste da „vreme pokaže”, kako je to rekao Samardžić. SSP ionako još nije stupio na snagu, to će se desiti tek početkom jula, a Brisel je predvideo i da odmah bude stavljen van snage, dok ne dočeka Mladića.

Uostalom, Tanja Miščević, direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije, juče je izjavila da se SSP ne može poništiti, već da se može ili ratifikovati, ili ne ratifikovati. Legalistima bolji alibi i ne treba.

Dragana Matović

-----------------------------------------------------------

Rok od 24 sata

Ruma - Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić pozvao je juče stranke koje su u kampanji najavljivale poništavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju da se izjasne da li su i dalje za to.

„Biću fer i daću im 24 sata da se javno izjasne da li i dalje stoje iza toga da u skupštini odmah treba poništiti SSP", rekao je Tadić u razgovoru sa građanima u Rumi.

„DSS je", kazao je, „sa nezapamćenom brutalnošću govorio da su svi oni koji su potpisali SSP izdajnici, a sada govori da neće poništavati taj sporazum".

Dobro je da ta stranka to kaže, ali je loše da obmanjuje građane, ocenio je lider DS-a.

Beta

-----------------------------------------------------------

Miščević: SSP se ne može poništiti

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Tanja Miščević izjavila je juče da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji ne može biti poništen, niti se može proglasiti ništavnim. „Opcije koje ostaju jesu ratifikacija ili neratifikacija sporazuma", rekla je Tanja Miščević agenciji Beta.

Ona je dodala da bi „neratifikacija" bila loš pokazatelj zato što bi Srbiju označila kao partnera koji nije kredibilan u pregovorima, jer najpre pregovara o sporazumu tri godine, a onda najavljuje da ne želi da ga primeni.

Tanja Miščević je navela da ne postoji rok za ratifikaciju SSP-a, ali da se od Srbije očekuje da to učini što pre kako bi pokazala opredeljenost za evropske integracije. Ona je istakla da nije neophodno da parlament ratifikuje SSP kako bi Srbija podnela kandidaturu za članstvo u Uniji. Prema njenim rečima, za kandidaturu je neophodna odluka Vlade Srbije, ali bi bilo dobro da i parlament potvrdi pozitivan stav prema evropskim integracijama tako što će ratifikovati sporazum.

Beta

[objavljeno: 20/05/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.