Svjedoka odbrane na suđenju Mladiću optužuju za otmicu u Štrpcima

Izvor: Cafe.ba, 19.Mar.2015, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svjedoka odbrane na suđenju Mladiću optužuju za otmicu u Štrpcima

SARAJEVO - Na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, tužioci su dokazivali da je svjedok odbrane Dragiša Masal u zimu 1993. naredio otmicu muslimana iz voza na stanici Štrpci, u opštini Rudo.

Masal je to negirao.

Tužilac Adam Veber je predočio Masalu, koji je tada bio komandant Taktičke grupe Višegrad Vojske Republike Srpske (VRS), njegovo naređenje dato 21. februara 1993, šest >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << dana uoči otmice u Štrpcima.

Tim naređenjem, pozivajući se na "uputstvo vrhovnog komandanta VRS", odnosno Radovana Karadžića, tadašnji pukovnik Masal od podređenih brigada je zatražio da ga "informišu o zarobljenim muslimanima iz Sandžaka" koje drže.

"Ako ih nemate, organizujte i sprovedite akcije u cilju njihovog zarobljavanja", pročitao je navode iz Masalovog naređenja zastupnik optužbe.

"Ja sam naredio, ali nisam naredio da se zarobe civili, nego muslimani koji su vrlo često iz Sandžaka preko moje zone odgovornosti prelazili ka Goraždu i Sarajevu. Nema to veze sa civilima", prokomentarisao je svjedok.

Tužilac Veber citirao je dokument obavještajne službe Drinskog korpusa VRS u kojem se, dan poslije otmice, kao počinioci spominju vođe paravojnih formacija "Garavi sokak" i "Osvetnici", Boban Inđić i Milan Lukić.

U dokumentu se kaže i da "Masal tvrdi" da su pripadnici "Garavog sokaka" zapravo "interventna četa VRS i da poštuju i sprovode naređenja".

Penzionisani general Masal u sudnici je potvrdio da je nadređenima "rekao da u sastavu interventne čete postoje grupe pod tim nazivima" i da poštuju i sprovode naređenja komande.

"Ja znam da je Inđić bio komandir interventne čete, prvi put čujem da je bio komandir te grupe", kazao je svjedok, dodavši da je za Milana Lukića čuo, ali da ga je "sreo samo dva puta".

Lukića je za druge teške zločine nad višegradskim muslimanima, uključujući i spaljivanje desetina živih žena i djece, Tribunal pravosnažno osudio na doživotni zatvor.

Uprkos predočenom dokumentu s kraja januara 1993, u kojem se navodi da će "pripadnici VRS zaustaviti voz i oteti putnike, najvjerovatnije u Štrpcima", Masal je negirao da je otmica unaprijed bila planirana.

"Nije postojao plan što se tiče moje komande i, koliko znam, komandi brigada. Niko me od mojih starješina nije upozorio", kazao je.

Bobana Inđića su, nedavno, sa grupom osumnjičenih počinilaca zločina u Štrpcima uhapsile vlasti u BiH. Uhapšen je i bivši komandant Druge podrinjske brigade VRS Luka Dragićević.

Svjedok Masal danas je potvrdio da je Inđićeva četa bila u sastavu brigade pod komandom Dragićevića. Dragićević je ranije svjedočio u odbranu generala Mladića.

U svom svjedočenju Masal je negirao i da je VRS uskraćivala humanitarnu pomoć muslimanskim enklavama u istočnoj Bosni, kao i da je naređivao otvaranje artiljerijske vatre na pijacu u Goraždu.

Svjedok je tvrdio i da Srebrenica i Žepa nikada nisu bile demilitarizovane, iako je to bilo predviđeno sporazumom na osnovu kojeg su ih Ujedinjene nacije (UN) proglasile za zaštićenu zonu.

Haški proces protiv Mladića biće nastavljen u ponedjeljak, 23. marta, javio je BIRN - Justice Report.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.