Svinen: Na Srbiji primarna odgovornost za hapšenje Mladića

Izvor: S media, 09.Maj.2011, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svinen: Na Srbiji primarna odgovornost za hapšenje Mladića

Odgovornost za pronalaženje i hapšenje Mladića i Hadžića leži na Srbiji, podseća Bramercov savetnik Frederik Svinen. Serž Bramerc sutra u Beogradu.

Tužilaštvo Haškog tribunala smatra da je na vlastima Srbije prvenstvena odgovornost za pronalaženje i hapšenje preostale dvojice optuženih begunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

To je, uoči posete >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Beogradu glavnog tužioca Serža Bramerca, koja počinje sutra, za Betu izjavio njegov savetnik Frederik Svinen.

"Mi podvlačimo činjenicu da ne hapšenje begunaca ostaje razlog za zabrinutost, što će tužilac Bramerc razmotriti sa vlastima" u Beogradu tokom posete, naznačio je Svinen.

Vukčević: Politika prikriva zločine

Bramerc razgovarao sa Inckom

Tužilaštvo primilo k znanju Martijev izveštaj

Po njegovim rečima, za tužioca Bramerca je to "vrhunski prioritet".

"Mi smo uvek tvrdili da je na vlastima Srbije primarna odgovornost za lociranje i hapšenje begunaca", naglasio je Svinen.

Bramerc će se, po Svinenovoj najavi, u Beogradu, 10. i 11. maja, sastati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem i šefom Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom Rasimom Ljajićem.

Zakazani su i Bramercovi razgovori sa srpskim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, kao i sa predstavnicima operativnih službi koje tragaju za beguncima.

"Tema razgovora biće saradnja, a naročito nehapšenje begunaca", rekao je Svinen tokom prošlodeljenog susreta sa izveštačima iz Haškog tribunala.

Nedugo posle posete Srbiji, tužilac Bramerc poslaće svoj izveštaj Savetu bezbednosti UN, koji će 6. juna predstaviti u govoru pred Savetom u Njujorku.

U izveštaju Savetu bezbednosti, Bramerc će, kao i do sada, oceniti u kojoj meri Srbija saradjuje s haškim tužilaštvom u potrazi za Mladićem i Hadžićem, ali i u dostavljanju dokumenata i omogućavanju pristupa arhivama i svedocima.

Od Bramercove ocene zavisiće dalji koraci u približavanju Srbije Evropskoj uniji, koja ubrzavanje te integracije uslovljava hapšenjem i prebacivanjem u Hag begunaca, prvenstveno generala Mladića.

Holandija, koja najviše insistira na toj politici uslovljavanja, naznačila je nedavno da od Bramercove ocene saradnje Beograda u junskom izveštaju zavisi i da li će se i kada na dnevnom redu parlamenta u Hagu naći ratifikacija sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju izmedju Srbije i EU.

Delegacija Odbora za evropske poslove holandskog parlamenta danas stiže u dvodnevnu posetu Beogradu, tokom koje će, kako je najavljeno, sa članovima spoljnopolitičkog odbora Skupštine Srbije razgovarati i o saradnji s Tribunalom.

U izjavi posle nedavnog sastanka sa tužiocem Bramercom, član tog odbora Hari van Bomel nagovestio je da bi se, u slučaju da Bramercova ocena o saradnji Srbije bude negativna, moglo desiti da rasprava o ratifikaciji sporazuma ne bude ni stavljena na dnevni red donjeg parlamentarnog doma u Hagu.

(Beta)
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić,   Uhapšen Ratko Mladić,   Uhapšen Goran Hadžić

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na Srbiji odgovornost za hapšenje Mladića

Izvor: Beta, 09.Maj.2011

HAG, 9. maja 2011. (Beta) - Tužilaštvo Haškog tribunala smatra da je na vlastima Srbije prvenstvena odgovornost za pronalaženje i hapšenje preostale dvojice optuženih begunaca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića...To je, uoči posete Beogradu glavnog tužioca Serža Bramerca, koja počinje u...

Nastavak na Beta...

Bramerc nije zadovoljan

Izvor: B92, 09.Maj.2011

Beograd -- Srbija može i mora da učini više na hapšenju Mladića i Hadžića, izjavio je za B92 Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog tribunala, uoči dolaska u Beograd...Bramerc, koji će razgovarati o najnovijim akcijama potrage za beguncima, kaže da EU treba da zadrži uslovljavanje kao oruđe...

Nastavak na B92...

Bramerc: Beograd je mogao i može da učini više

Izvor: Politika, 09.Maj.2011

Glavni haški tužilac Serž Bramerc izjavio je danas u Hagu da hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića nema alternativu, da preporuke koje je dao u februaru još nisu ispunjene, a da će izveštaj o saradnji Srbije sa Tribunalom konačno biti uobličen posle razgovora sa srpskim vlastima...Bramerc,...

Nastavak na Politika...

Mladić i Hadžić glavna prepreka

Izvor: RTS, 09.Maj.2011

Hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića nema alternativu, kaže glavni tužilac Haškog tribunala uoči posete Beogradu. Izveštaj koji će podneti Savetu bezbednosti UN biće uobličen posle razgovora sa srpskim zvaničnicima. ..Glavni haški tužilac Serž Bramerc izjavio je da hapšenje Ratka...

Nastavak na RTS...

Bramerc nije zadovoljan saradnjom

Izvor: B92, 10.Maj.2011, 08:40

Beograd -- Glavni haški tužilac Serž Bramerc razgovarao je u Beogradu sa zvaničnicima i operativcima koji su angažovani na potrazi za Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem...Bramerc traži dokaze da se čini sve što je moguće kako bi se uhapsili begunci, jer u protivnom njegov izveštaj Savetu...

Nastavak na B92...

VLADIMIR VUKČEVIĆ: HAPSIMO MLADIĆA ZBOG NAŠE DECE

Izvor: Kurir, 10.Maj.2011

BEOGRAD - Sve dok se Ratko Mladić i Goran Hadžić ne nađu u Hagu, glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, ali ni Tužilaštvo za ratne zločine neće biti zadovoljni, kaže u intervjuu za Kurir tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević...* Kako danas dočekujete Bramerca?..- Profesionalno,...

Nastavak na Kurir...

BRAMERC OD DANAS U POSETI BEOGRADU

Izvor: Kurir, 10.Maj.2011

BEOGRAD - Glavni haški tužilac Serž Bramerc počinje u utorak dvodnevnu posetu Beogradu tokom koje će sa zvaničnicima razgovarati o saradnji Srbije s Haškim tribunalom...Uoči posete Bramerca, njegov savetnik Frederik Svinen rekao je da haško tužilaštvo smatra da je na vlastima Srbije prvenstvena...

Nastavak na Kurir...

Doputovao Bramerc, razgovor sa Vukčevićem, pa s Ljajićem (video)

Izvor: SrbijaNet.rs, 10.Maj.2011

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc doputovao je danas popodne u dvodnevnu posetu Beogradu tokom koje će, uoči podnošenja izveštaja Savetu bezbednosti UN u junu, sa srpskim zvaničnicima razmotriti saradnju Srbije sa Tribunalom. Bramerc se prvo sastaje sa srpskim tužiocem za ratne

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.