Bramerc: Beograd je mogao i može da učini više

Izvor: Politika, 09.Maj.2011, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc: Beograd je mogao i može da učini više

Glavni haški tužilac Serž Bramerc izjavio je danas u Hagu da hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića nema alternativu, da preporuke koje je dao u februaru još nisu ispunjene, a da će izveštaj o saradnji Srbije sa Tribunalom konačno biti uobličen posle razgovora sa srpskim vlastima.

Bramerc, koji će sutra posetiti Beograd, rekao je da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sagovornicima u glavnom gradu Srbije preneti stav „da se moglo i da se može učiniti više po pitanju saradnje sa Sudom”.

„To što nisu uhapšeni Mladić i Hadžić predstavlja glavnu prepreku u saradnji Srbije i Tribunala. Zato ćemo u Beogradu, baš kao i u februaru, ponoviti jasnu poruku - hapšenje preostale dvojice begunaca nema alternativu”, rekao je Bramerc u intervjuu Tanjugu.

Upitan kakav će biti izveštaj koji će početkom juna podneti Savetu bezbednosti UN, Bramerc je odgovorio da „to još ne zna” i da će izveštaj biti uobličen tek posle razgovora sa srpskim zvaničnicima.

„Pažljivo ću saslušati posebno operativne službe kako bismo videli koliko je urađeno od moje poslednje posete i onda ćemo doneti zaključke”, dodao je Bramerc.

Upitan kakva su njegova očekivanja od posete Beogradu, Bramerc je naglasio da ga to što u Beogradu uvek ima kolegijalne i konstruktivne razgovore ne sprečava da bude kritičan kada je reč o činjenici da nisu uhapšena preostala dva haška begunca.

„I na prošloj sednici Saveta bezbednosti UN izneli smo više preporuka, ukazali da u istrazi mora da bude učinjeno više, da su potrebni veći resursi, da se mora imati sveobuhvatan pristup i da se mora učiniti znatno više kada je reč o mrežama podrške. Ta naša očekivanja još nisu ispunjena i o tome ćemo razgovarati sa srpskim vlastima”.

Na pitanje da li su srpske vlasti uspele da ga ubede da su zaista spremne da ispune ono na čemu insistiraju - da će, ukoliko se Mladić i Hadžić nalaze na teritoriji Srbije učiniti sve da budu izvedeni pred lice pravde - Bramerc je rekao: „Čujemo da snažna opredeljenost za to postoji, ali moj posao nije da sudim na osnovu toga, već na osnovu onoga što se dešava na terenu ili što se ne dešava. Procenu donosim na osnovu činjenica”.

Kada je reč o evropskim aspiracijama Srbije - povezanosti saradnje s Tribunalom i daljih koraka Srbije na putu ka Uniji, Bramerc je istakao da je svestan da pitanje proširenja EU predstavlja izuzetno važnu temu za zemlje bivše Jugolasavije.

„Ali to je politički proceš, a ja nisam uključen u politički proceš. Kao i uvek, izneću tehničku, ali objektivnu, procenu o tome šta je dobro i gde treba uložiti više napora”.

Glavni haški tužilac je takođe naglasio da će tom prilikom istaći, kao i ranije, da je uslovljavanje „veoma koristan instrument”.

„Ako su na slobodi još samo dvojica begunaca, mislim da je to u velikoj meri rezultat veoma efikasne politike EU koja proceš proširenja vezuje za punu saradnju s Tribunalom”, istakao je Bramerc.

Na pitanje šta je, prema njegovom mišljenju, glavna prepreka koja onemogućava hašpenje Mladića i Hadžića, Bramerc je rekao da je to veoma „teško i kompleksno pitanje”.

„To je i pitanje koje treba postaviti i operativnim službama. Potpuno sam svestan da uhapsiti Mladića i Hadžića nije lak zadatak, ali takođe znamo da su u prošlosti neke prilike propuštene - kao na primer 2006. godine”, rekao je Bramerc.

Po njegovim rečima, ima razloga za uverenje da je Mladić dobijao određene informacije uoči akcija portage.

„Takođe postoje razlozi da se veruje da u Srbiji još ima ljudi koji ga podržavaju i da mu oni pomažu”, naveo je Bramerc.

Na pitanje šta će se desiti ukoliko Mladić i Hadžić ne budu uhapšeni pre zatvaranja Tribunala, Bramerc je naglasio da će u tom slučaju biti uspostavljen međunarodni mehanizam koji će im suditi.

„Jedino dobro rešenje je da begunci budu u Hagu ako ne danas, onda sutra. Najbolje mesto da im se sudi je Tribunal. Ali ako se to ne desi do zatvaranja suda 2014, postojaće rezidualni mehanizam”, rekao je Bramerc.

To je, prema njegovim rečima, važna poruka jer znači da „kad god i gde god begunci budu uhapšeni - njima će se suditi i pravdu niće moći da izbegnu”.

On je odbacio mogućnost da se preostalim haškim beguncima sudi u Srbiji.

„To nije opcija koja se danas razmatra. Mesto gde će se oni suočiti s pravdom mora biti međunarodni sud”, istakao je Bramerc.

Povodom presuda hrvatskim generalima u Tribunalu i reakcija u Hrvatskoj, Bramerc je rekao da ta presuda predstavlja „odraz realnosti počinjenog zločina”.

„Reakcija u javnosti je bila nesrećna, sve je bilo pomešano”, dodao je.

Upitan da li je region Zapadnog Balkana spreman za suočavanje s prošlošću i pomirenje, Bramerc je rekao: „U regionu još uvek postoji zajednički problem. Ne samo u Hrvatskoj, već i u BiH i Srbiji. Nije na odgovarajući način objašnjeno da postoji znatna razlika između ‘biti heroj’ i ’biti odgovoran za zločine'.”

Prema njegovim rečima, činjenica da je manjinski deo stanovništva u Srbiji za hapšenje Mladića pokazuje da veliki deo javnosti još nije dobro razumeo da „nema ničeg herojskog u onome što je, na primer, Mladić uradio u Srebrenici”.

„Naš zajednički zadatak je sledeći - Trinbunal treba da objašnjava odluke što je bolje moguće, a politička rukovodstva u regionu da izbegavaju da politički analiziraju te odluke i da budu što objektivniji”, zaključio je Bramerc.

Tanjug

objavljeno: 09.05.2011.
Pogledaj vesti o: Uhapšen Ratko Mladić,   Uhapšen Goran Hadžić,   Goran Hadžić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.