Svedok o stradanju dece u Sarajevu

Izvor: RTS, 31.Okt.2012, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok o stradanju dece u Sarajevu

Svedok optužbe, na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, Muhamed Kapetanović opisao svoje ranjavanje u eksploziji granate, u januaru 1994, koja je ubila njegovog druga.

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, svedok optužbe Muhamed Kapetanović opisao je kako je u januaru 1994, kada je imao 10 godina, bio ranjen u eksploziji granate koja je ubila njegovog druga dok su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se sankali ispred zgrade u Sarajevu.

Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (69) optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima, 1992-95. godine.

Svedok Kapetanović izjavio je da je 22. januara 1994. izašao ispred zgrade u sarajevskom naselju Alipašino Polje da se sanka sa trojicom starijih drugova.

"U jednom trenutku, čuli smo eksploziju i počeli da bežimo, a onda je granata eksplodirala iza nas. Danijel Jurenić je poginuo, a ja i još dvojica drugova bili smo teško ranjeni. Danijel je bio neposredno iza mene i kad sam se okrenuo video sam da mu je geler odrubio glavu", posvedočio je Kapetanović, precizirajući da je stradali dečak tada imao "10 ili 11 godina".

Svedok je kazao da je, posle eksplozije, pokušao da ustane, ali nije mogao zbog rana. Potom su došli njegov otac i drugi ljudi i prebacili nastradalu decu u bolnicu.

Prema optužnici protiv Mladića, u naselju Alipašino Polje su tog dana tri minobacačke granate ubile šestoro dece, a ranile petoro. General Mladić optužen je i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.