Studenti FPN-a veličali Mladića na dan Srebrenice

Izvor: B92, 16.Jul.2015, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti FPN-a veličali Mladića na dan Srebrenice

Studenti koji su tokom obeležavanja godišnjice Srebrenice veličali Ratka Mladića mogli bi da budu disciplinski kažnjeni, navode sa Fakulteta političkih nauka.

"Nismo veličali Mladića, šala je, verovatno glupa"

To je šala, verovatno glupa, nismo hteli nikoga da vređamo, kažu studenti koji su se ispred FPN-a slikali sa natpisom "Skidaj ovu tablu" i slikom Ratka Mladića. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Skidaj ovu tablu", piše na natpisu koji drži nekolicina studenata Fakulteta političkih nauka. Ta slika objavljena je na dan obeležavanja 20 godina od Srebrenice, a natpis je potpisan inicijalima R. M.

Za njih, studente FPN-a Srebrenica je oslobođena pre 20 godina. Za više hiljada muslimana koji su živeli na tom prostoru oslobođenje je značilo smrt.

Činjenica da se Ratku Mladiću sudi u Haškom tribunalu i da ga brojni dokazi terete za zločin u Srebrenici nije pokolebala studente, koji su u vreme srebreničkog masakra tek bili rođeni, da veličaju nekadašnjeg komunističkog oficira JNA.

Sa fakulteta poručuju da bi studenti mogli da budu kažnjeni.

“Poprilično je bilo šokantno da se na takav način i na taj datum u stvari pokazuje jedna vrsta, ajde da kažem, političkog pa i moralnog stava u odnosu na situaciju koja je bila u Srebrenici”, ističe profesor Đorđe Pavićević.

Za to vreme Studentska unija Fakulteta političkih nauka ostaje nema na postupak svojih kolega i pored poziva i mejlova koje smo im uputili.

Slična situacija je i sa nekolicinom studenata sa fotografije koji takođe nisu hteli za B92 da objasne šta znači poziranje sa slikom čoveka koji je odgovoran za ubistvo više od sedam hiljada ljudi.

Nekadašnji rektor Beogradskog univerziteta, a danas dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, Branko Kovačevic, ističe da ovakvim pričama nije mesto na Univerzitetu.

“Kriva je ipak politika ja mislim. Jer ta situacija nije smirena, već još uvek postoje tenzije, tako da se još uvek ponašamo kao da smo u nekom, ajde ne bukvalno u ratu, ali bar u nekom hladnom ratu”, navodi Kovačević.

Profesor Pavićević sa Fakulteta političkih nauka kaže da fotografija studenata prestaje da bude privatna stvar kada stigne na društvene mreže.

“Porast takvih stavova i sve veće ispoljavanje tih desnih grupa u stvari rezultat je neke opšte klime u kojoj je sve dopušteno na neki nacin, gde ne postoji odgovornost za javnu reč”, ističe Pavićević.

Nakon dvadeset godina od obeležavanja srebreničkog zločina ovog meseca, već sledećeg meseca sledi obeležavanje akcije 'Oluja'. Odgovornost za javnu reč ponovo će biti na ispitu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FOTO: Studenti FPN u šali veličali Ratka Mladića

Izvor: Radio 021, 16.Jul.2015

"Skidaj ovu tablu", piše na natpisu koji drži nekolicina studenata Fakulteta političkih nauka u Beogradu...Ta slika objavljena je na dan obeležavanja 20 godina od Srebrenice, a natpis je potpisan inicijalima R. M...Za njih, studente FPN-a, Srebrenica je oslobođena pre 20 godina. Za više hiljada...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.