Srbija treba da finansira troškove Mladićeve odbrane

Izvor: Studio B, 18.Jun.2011, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija treba da finansira troškove Mladićeve odbrane"

Porodica haškog optuženika Ratka Mladića uputiće preko advokatskog tima pismeni zahtev Srbiji i Republici Srpskoj da snose troškove odbrane generala Ratka Mladića pred Haškim tribunalom

Porodica haškog optuženika Ratka Mladića uputiće preko advokatskog tima pismeni zahtev Srbiji i Republici Srpskoj da snose troškove odbrane generala Ratka Mladića pred Haškim tribunalom, izjavio je za Blic >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Mladićev advokat Miloš Šaljić.

Pitanje finansiranja Mladićeve odbrane, a verovatno i troškove porodice zbog odlaska u posetu optuženom, postavićemo Vladi u Beogradu, pa neka odluči da li treba ili ne da pomaže svojim građanima, istakao je Šaljić.

Na primedbu kako haški optuženik može da očekuje da država finansira njegovu odbranu kada se nije dobrovoljno predao, Šaljić odgovara da se ni Gotovina nije predao, pa je za odbranu od Hrvatske dobio 32 miliona evra. Šaljić je dodao da Darko Mladić danas putuje u Holandiju i da će ocu u pritvorskoj jedinici zatvora u Sheveningenu predati spisak potencijalnih branilaca.

"Mladić bi trebalo da kaže koga sa spiska advokata želi da angažuje. Tim će biti podeljen u tri ekipe. Jednu će činiti tri-četiri branioca koji će biti sa Mladićem u Hagu, o ostale dve ekipe biće u Beogradu i Republici Srpskoj, gde će uzimati izjave svedoka i pripremati ostale potrebne dokaze", objasnio je mladićev advokat.

Prema njenjogim rečima, u timu će biti advokati iz Srbije i RS koji se pretežno bave krivicom, koji su kao branioci učestvovali u haškim suđenjima i koji poznaju propise i suštinu haških procesa.

Među njima će se naći i bar jedan advokat iz inostranstva, rekao je Šaljić i dodao da će on biti u beogradskom timu i da će koordinirati radom advokata u Srbiji i Republici Srpskoj.

Prema rečima portparolke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Nerme Jelačić, pravila haškog suda nalažu da spisak imena advokata Mladić dostavi sekretarijatu Tribunala u roku od 30 dana od dana njegovog prvog pojavljivanja na sudu, piše današnji Blic.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.