Snimci Mladića već predati Hagu

Izvor: S media, 11.Jun.2009, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snimci Mladića već predati Hagu

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio da ni jedan od snimaka Ratka Mladića objavljenih na federalnoj TV BiH nije mladji od osam godina.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio da ni jedan od snimaka Ratka Mladića objavljenih na federalnoj TV BiH nije mladji od osam godina.

Ljajić je na >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da su objavljeni snimci deo materijala koji je Srbija Tužilaštvu haškog tribunala dostavila u martu ove godine, i najvio da će Srbija insistirtati na tome da se utvrdi kako su ti snimci dospeli u javnost.

"Plašim se da je namera objavljivanja snimaka da se spreči promena stava Hilandije po pitanju vizne liberalizacije i da se ponovo dovedemo na optuženičku klupu i branimo od oprtužbi da ne činimo sve što možemo da okončamo saradbnuu sa Haškim tribunalom", kazao je Ljajić.

"Ne znam kome je stalo da Srbija ne nastavi put ka Evropskoj uniji ali očito je da neko u delu medjunarodne zajedncie nema baš najbolje namere", rekao predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim trribunalom.

Portparol glavnog tužioca Haškog tribunala Olga Kavran potvrdila da je to tužilaštvo od ranije upoznato sa snimcima Ratka Mladića koje je sinoć objavila federalna TV BiH.

"Tužilaštvo je od ranije upoznato s tim snimcima", rekla je kratko Kavranova Tanjugu.

Ona nije želela da komentariše druge pojedinosti o snimcima, koji su, kako tvrdi federalna TV BiH, autentični i nastali u proteklih 12 godina, zaključno s 2008. godinom, kao i da su mnogi snimljeni u Beogradu, iako za to televizija ne navodi dokaze.

TV Federacije BiH sinoć je objavila snimke haškog optuženik Ratka Mladića, za koje tvrdi da su autentični i da su nastali u proteklih 12 godina, zaključno sa 2008, a da su mnogi od njih snimljeni u Beogradu.



Oli Ren o najnovijim snimcima R. Mladića


Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je danas- komentarišući snimke Ratka Mladića objavljene na TV Federaciji BiH koja tvrdi da su neki od njih napravljeni u Beogradu i 2008. godine- da u potpunosti veruje da su Vlada i predsednik Srbije predani da dovrše saradnje s Haškim tribunalom.

"Bio bih veoma iznenadjen kad bi se pokazalo tačnim da su snimci iz 2008. godine. U redovnom sam kontaktu s Haškim tribunalom i poslednji

izvesne pretpostavke o kretanju Mladića govore o periodu iz 2006. i ranijim godinama, a ne o 2008. godini kada je nova vlada Srbije bila formirana", rekao je Ren posle razgovora s šefom srpske diplomatije u Briselu.

Komesar EU je rekao da će glavni haški tužilac Serž Bramerc u ponedeljak na sastanku šefova diplomatije EU u Luksemburgu predstaviti svoj izveštaj o saradnji Srbije s Tribunalom.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izrazio je "ozbiljne sumnje" da snimci Mladića koje je TV BiH emitovala datiraju iz 2008. godine, ističući da je Vlada Srbije u potpunosti posvećena dovršetku saradnje s Haškim tribunalom.

"Ozbiljno sumnjam da su snimci iz 2008. To je bila godina kad oni nisu mogli da budu napravljeni", rekao je Jeremić. On je ponovio da vlasti Srbije ulažu "maksimalne napore" za postizanje pune saradnje s Tribunalom.

"Uslov dovršetka saradnje s Haškim tribunalom je jasan, to je pravna, medjunarodna i unutrašsnja obaveza Srbije, ali takodje i moralna obaveza prema žrtvama, regionu i mi smo odlučni da tu saradnju dovršimo", rekao je Jeremić.

Direktor kancelarije Srbije za saradnju sa Hagom Dušan Ignjatović, rekao je da se snimci Ratka Mladića,koje je emitovala bosanska TV u emisiji 60 minuta, proveravaju, ali da je najverovatnije u pitanju stari materijal.

U ovom trenutku nemogu tačno da kažem odakle su snimci, ali pretpostavljamo da se radi o snimcima koji su zaplenjeni prilikom pretresa ovde u Srbiji na raznim lokacijama i ti snimci su predati Haškom tužilaštvu odavde", kaže Ignjatović.

"Dakle, niko nije želeo da ih prikriva, niko nije želeo da se sa njima igra, a mogao je da je hteo. To je još jedan dokaz da Srbija pokušava sve što je u njenoj moći da bi se Ratko Mladić priveo pravdi," poručuje on.

“Većina tih snimaka je sačinjena, i to se jasno vidi, u periodu devedeset i neke godine ili u ranim dvehiljadititm godinama – 2001. ili 2002. – ne znam tačno kada. Što se tiče ovog snimka o kome se govori da je napravljen 2008, odnosno čak ove zime, u ovom trenutku ne možemo da kažemo tačno da li jeste ili nije, ali verujemo da se ne radi o snimku iz 2008. godine”, navodi direktor Kancelarije za saradnju sa

Hagom.

Ignjatović smatra da je cilj emitovanih snimaka bio da pokažu nešto što neće pokazati – da je Ratko Mladić danas zaštićen u Srbiji.

Portparolka Haškog tužilaštva Olga Kavran rekla je da ništa ne zna o emitovanim snicmima i da će više informacija moći da saopšti tokom dana.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.