Šehovac: Srpska vojska nije terorisala civile u Sarajevu

Izvor: Cafe.ba, 25.Avg.2014, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šehovac: Srpska vojska nije terorisala civile u Sarajevu

Pripadnik vojne policije Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske /VRS/ Goran Šehovac danas je, kao svjedok odbrane na suđenju bivšem komandantu VRS Ratku Mladiću, izjavio da njegova jedinica nikada nije dobila naređenje da teroriše civile u Sarajevu.

"Nismo dobili naređenje da se terorišu civili, niti nam je to bila namjera... Cilj nam je bio samo odbrana srpske opštine Ilidža, a vatra je otvarana samo na neprijateljsku vojsku", rekao je Šehovac u nastavku >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << suđenja Mladiću pred Haškim tribunalom poslije četvoronedjeljne ljetne pauze.

On je posvjedočio da nikada nije čuo da snajperisti VRS pucaju na civile u gradu, već da su muslimanski snajperisti gađali stanovništvo srpskih četvrti, prenose mediji.

Svjedok je opovrgavao i navod optužnice da VRS nije propuštala humanitarne konvoje u Sarajevo, ističući da je lično 1993. učestvovao u otkrivanju velike količine NATO municije u jednom konvoju Unpfora sa aerodroma "Butmir".

U pisanoj izjavi, uvedenoj u spis, Šehovac je naveo da je Armija BiH na sarajevskom ratištu "civile na kojima je bio eksploziv isturala na linije fronta ka srpskim položajima", te da je njegov otac spasio njih nekoliko.

Na početku današnjeg zasjedanja, glavni Mladićev branilac Branko Lukić oštro je odbacio primjedbe raspravnog vijeća, izrečene prije ljetne pauze, da su iskazi svjedoka odbrane često nerelevantni, uopšteni, da se ponavljaju, kao i da je problematična njihova dokazna vrijednost.

Lukić je rekao da sudije time Mladiću ograničavaju pravo na odbranu i mijenjaju pravila usred suđenja, na štetu odbrane.

Suđenje generalu Mladiću odvijaće se ubuduće četiri dana sedmično, a petak će biti slobodan dan, na preporuku ljekara koji su utvrdili da mu je potrebno više odmora.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.