Saslušanje Mladića u podne, sin i supruga u poseti

Izvor: Studio B, 27.Maj.2011, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saslušanje Mladića u podne, sin i supruga u poseti

Saslušanje haškog optuženika Ratka Mladića biće nastavljeno danas u 12 sati u zgradi Specijalnog suda u Beogradu, najavljeno je iz te pravosudne institucije. Mladićeva porodica u sudu.

Saslušanje je otpočelo u četvrtak kasno popodne, ali je prekinuto posle pola sata, zbog lošeg zdravstvenog stanja uhapšenog.

Saslušanje bi danas trebalo da se odvija u prisustvu Mladićevog branioca i tužioca za ratne zločine, nakon čega će istražni sudija odlučiti o ispunjenosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << uslova za njegovo izručenje Haškom trubunalu.

Sin i supruga u poseti Mladiću

Haškog optuženika Ratka Mladića danas oko 11 sati posetili su supruga i sin u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda u Beogradu.

Darko i Bosiljka Mladića nisu hteli da razgovaraju s novinarima prilikom ulaska u pritvorsku jedinicu, a porodični advokat Miloš Šaljić obećao je da će dati izjavu po završetku posete.

Mladići su juče posle informacije o hapšenju supruga i oca bili zatečeni, ali istovremeno i odbradovani kada su čuli da je živ, jer su, verovali da je umro tokom višegodišnjeg skrivanja.

Ratko Mladić proveo je noć u pritvorskoj jedinici pod nadzorom lekara.

Šaljić je sinoć, posle kratkog saslušanja, rekao da Mladić nije bio sposoban ni da iznese lične podatke, ali da je izjavio da "ne priznaje Haški tribunal".

Kako je sinoć izjavio zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić, Mladić izgleda loše i "ne liči na osobu sa fotografija koje pamtimo iz devedesetih godina", ali da je, i pored lošeg fizičkog stanja, komunikativan.

U sud je ušla i direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, a ispred suda je viđen i advokat Vladimir Božović, član Pravnog saveta Srpske napredne stranke.

Haški optuženik Ratko Mladić nije koristio drugi indentitet i imao je svoju ličnu kartu, kojoj je istekla važnost, izjavio je sinoć zamenik premijera i ministar unuttrašnjih poslova Ivica Dačić.

"Nisu tačne informacije da je koristio drugi indentitet niti da je posedovao dokumenta na tuđe ime", rekao je novinarima u Smederevu Dačić i apelovao na građane Srbije da očuvaju mir i stabilnost u zemlji.

On je rekao da se "ceo dan vrte neke informacije koje ne odgovaraju istini".

Prema njegovim rečima, Mladić nije ni jednog trenutka pominjao ni jedno drugo ime.

"Ono što je najvažnije za političku i opštu stabilnost u Srbije je da je hapšenje proteklo bez žrtva i bez ikakvih sukoba ",ocenio je Dačić.

Hapšenje Mladić je rezultat nove strategije primenjene poslednih meseci u potrazi za haškim optuženicima, rekao je ministar policije i pozvao jedinog preostalog haskog begunca Gorana Hadžića da se dobrovoljno preda.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je sinoć da je Ratko Mladić prilikom hapšenja imao kod sebe dva pištolja, ali da nije pružao otpor.

"Iako je Mladić prilikom hapsenja kod sebe imao dva pištolja, nije bilo opiranja i on je potpuno normalno i prirodno razgovarao sa pripadnicima BIA i drugih nadležnih institucija", rekao je Ljajić za RTS.

Ljajić je dodao da nije bilo nikakvih elemenata nesaradnje od strane Mladića.

Ljajić je rekao da je Mladić, pre hapšenja, poslednji put viđen februara 2006. godine u selu Ljuba u Sremskoj Mitrovici.

Haški optuženik Ratko Mladić uhapšen je u okviru redovnih operativnih aktivnosti organa bezbednosti Srbije, a ne po dojavi, rečeno je Tanjugu u službama bezbednosti.

Koordinator vlade Srbije za odnose s javnošću Slobodan Homen izjavio je juče Tanjugu da niko od pripadnika službi bezbednosti i policije neće uzeti ni cent od 10 miliona dolara nagrade koja je predviđena za informaciju o skrivanju Ratku Mladiću, koji je danas uhapšen.

Mladić je uhapšen u Lazarevu kraj Zrenjanina, tokom pretresa kuća na četiri lokacije.Šaljić o današnjem sasljušanju I zdravstvenom stanju Ratka Mladića

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.