ŠUTANOVAC: DOKAZANO DA VOJSKA NIJE KRILA MLADIĆA

Izvor: Kurir, 13.Jun.2011, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠUTANOVAC: DOKAZANO DA VOJSKA NIJE KRILA MLADIĆA

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je da je vojna istraga pokazala da Vojska Srbije i Vojnobezbednosna agencija proteklih godina nisu skrivale haškog optuženika Ratka Mladića.

"Konačna informacija o vezama između Ratka Mladića i tadašnje Vojske Jugoslavije uskoro će biti završena i imaćemo konačan stav naše >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << agencije po pitanju toga kako je penzionisan, gde se krio i s kim je bio u kontaktu vezano za Vojsku Republike Srbije", rekao je Šutanovac u intervjuu za "Slobodnu Evropu".

Ministar je precizirao da je reč o "unutrašnjoj istrazi u okviru Ministarstva odbrane".

"Vodi je Vojnobezbednosna agencija. To je prikupljanje informacija koje su nam dostupne i koje će biti vrlo relevantne. Zaista nemamo razloga da bilo šta od toga skrivamo", rekao je Šutanovac.

Prema njegovim rečima, svi oni koji su u godinama optuživali Vojsku Srbije da je učestvovala u skrivanju biće jako razočarani jer to nije istina.

"Od prvoga dana sam se trudio da dokažem da se u Vojsci Srbije ili Ministarstvu odbrane ne troši nijedan dinar budžetskih sredstava da neko štiti Mladića i mislim da će taj izveštaj to i pokazati, a onda ćemo videti, kada se napravi celokupan izveštaj, gde se taj čovek zaista kretao i kako je završio u tom selu u Vojvodini", dodao je ministar.

Upitan da li istraga seže i do 2002. godine, odnosno period kada je postojala Vojska Jugoslavije, ministar je odgovorio da očekuje da se ta stvar demistifikuje, a da je njegovo lično ubeđenje da "služba u tome ni na koji način nije učestvovala, niti da su učestvovali neki organizovani segmenti bilo koje službe".

Na pitanje da li, ako se kaže da se Mladić konkretno skrivao u Stragarima i još nekim drugim vojnim objektima, to znači da mu je pomogao neko iz Vojske, Šutanovac je rekao:

"Ja sada ne bih da vršimo tu analizu, ali mi bi morali odvojeno da posmatramo onaj vremenski termin u kome nije postojala obavezna saradnje sa Haškim tribunalom i termin kada je postojala obaveza sa Haškim tribunalom".

Ono što se zna, rekao je ministar, u momentima kada je Mladić došao u Srbiju, imao je određeni odred koji ga je obezbeđivao.

"Kasnije se taj odred polako rasformirao kako je, pretpostavljam, nestajalo novca i uticaja. On je ostajao bez jednog po jednog i na kraju je on ostao sam. Činjenica je da je čovek koji je zatečen u Lazarevu bleda senka onog generala kojeg gledamo na televizijama", smatra Šutanovac.

Na pitanje da li ima novih informacija u vezi sa slučajem Topčider i stradanjem dvojice vojnika, Šutanovac je odgovorio:

"Taj je slučaj na Sudu i ja ne komentarišem suđenja. Ako pogledamo da se zbog tog vremenskog perioda, u kome su neki jataci štitili Mladića, sudi određenim ljudima sa idejom da je on bio negde drugde u to vreme, znači da nije moguće da je bio na dva mesta", rekao je Šutanovac.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.