Robinson podržava ocene Bramerca

Izvor: B92, Tanjug, 28.Sep.2010, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Robinson podržava ocene Bramerca

Beograd -- Predsednik Haškog suda Patrik Robinson podržava Bramercovu kritiku zbog toga što Mladić i Hadžić nisu uhapšeni.

Nedelju dana posle glavnog tužioca Tribunala u Hagu Serža Bramerca, i predsednik tog suda Patrik Robinson, koji je posetio Beograd, ukazao je na isti problem nepotpune saradnje Srbije i Haga.

Vlasti Srbije su takođe ponovile stavove - da čine sve da uhapse preostale haške optuženike. Ratko Mladić i Goran Hadžić, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << optuženi pred haškim sudom za najteže zločine, i dalje su na sloboodi.

Iako kaže da će Savet bezbednosti UN naći način da im se sudi i ako budu pronađeni nakon završetka rada tribunala, predsednika tog suda Patrika Robinsona brine to što oni još uvek nisu uhapšeni i privedeni pravdi.

"Tužilac je nedavno bio ovde i ne mogu uraditi bolje nego da ponovim njegovu zabrinutost, posebno kada je u pitanju potraga za beguncima koji su na slobodi - Mladićem i Hadžićem. Nadam se da će oni uskoro biti pronađeni i dovedeni u Hag na suđenje”, očekuje Robinson.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže da Srbija radi sve što može da ih pronađe i spremna je da ide do kraja.

"Delim njegovu zabrinutost što Mladić i Hadžić nisu u Hagu. Srbija ima najveći interes da oni budu tamo. Trpimo političke, ekonomske i moralne prekore zbog ta dva čoveka. Nismo to zaslužili i zato ih želimo što pre u Hagu”, poručio je Vukčević.

Za prvog čoveka EU u Srbiji Vensana Dežera nema dileme. Puna saradnja Srbije s haškim sudom ostaje ključni uslov za evropske integracije zemlje.

"Saradnja s Tribunalom u Hagu je integralni deo pristupnog procesa zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Puna saradnja s tim sudom je i dalje uslov, jer verujemo da privođenje pravdi ratnih zločinaca može doprineti procesu pomirenja u celom regionu”, kazao je Dežer.

Ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik smatra značajnim korake koje je Srbija učinila kako bi poboljšala i povećala međunarodnu saradnju. Ona je izrazila nadu da će se uskoro otvoriti i debata o partnerstvu Srbije i NATO-a.

"Svesna sam da je saradnja sa NATO-om posebno teško i osetljivo pitanje za Srbiju. Ali, kako budemo dalje na putu saradnje, nadam se da će doći do široke, snažne debate o ulozi Srbije u globalnom bezbednosnom okruženju i o partnerstvu sa NATO-om", kazala je ona.

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović kaže da je Srbija već puno uradila na rasvetljavanju ratnih zločina, navodeći da je to pre svega civilizacijska obaveza Srbije.

Ministarka je ukazala da je sramna mapa zločina rasuta po čitavom prostoru bivše Jugoslavije, te da samo zajedničkim naporima možemo popuniti beline, a individualizovanjem krivice skinuti ovu hipoteku.

Kako je najavio Patrik Robinson, većina preostalih ratnih zločina počinjenih tokom sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije biće procesuirana u lokalnim sudovima nakon što Tribunal u Hagu zauvek zatvori svoja vrata.

Srpski sud za ratne zločine osnovan je kao posebno odeljenje tadašnjeg okružnog suda pre 7 godina i do danas je procesuirao skoro 400 ljudi.

Projekat pomoći regionalnim sudovima

Predsednik Haškog suda predstavlja u Beogradu projekat posvećen osposobljavanju pravosuđa država bivše SFRJ da procesuiraju optužene za ratne zločine.

Projekat, vredan četiri miliona evra, pored sudije Robinsona, predstaviće i direktor Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava, ambasador Janez Lenarčič, najavila je Misija OEBS-a u Srbiji.

Projekat je finansirala Evropska unija, a zajednički će ga sprovesti Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, Međuregionalni istraživački institut UN za zločine i pravdu, u saradnji sa misijama OEBS-a u regionu.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić,   Goran Hadžić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.