Reagovanja u regionu na presudu Ratku Mladiću

Izvor: RTS, 22.Nov.2017, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reagovanja u regionu na presudu Ratku Mladiću

U Republici Srpskoj kritikuju presudu Ratku Mladiću, kojom je on osuđen na doživotnu kaznu zatvora, dok u Federaciji tu presudu pozdravljaju. Reagovali su i hrvatski zvaničnici.
Haški tribunal osudio je nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora.

Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je za srpski narod general Mladić istinski heroj i patriota i da presuda Haškog suda Mladiću, u uslovima nejednakog tretmana i selektivne pravde ovog tribunala, ne predstavlja iznenađenje.
Dodik je rekao da presuda generalu Mladiću nije presuda srpskom narodu, kao i da u Republici Srpskoj niko ne veruje da je Mladić kriv.
"Ovo nije presuda ni Republici Srpskoj, ni srpskom narodu, ni srpskoj vojsci. Ovo je pokušaj udara na slobodu čitavog jednog naroda", naglasio je Dodik.
Istakao je da je odnos Haškog suda prema Srbima nepravedan, da je struka u Hagu potpuno poražena i da je Hag onemogućio pomirenje u BiH.
Komentarišući presudu Ratku Mladiću, član Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da se od Haškog suda, koji je tokom mandata pre presude Mladiću Srbima izrekao pet doživotnih kazni i ukupno 758 godina zatvora, Hrvatima 166 godina, a Bošnjacima svega 41,5 godinu, ništa drugo nije moglo ni očekivati.
U izjavi Feni rekao je da nikako ne treba odustati od podrške Mladiću i da mu treba pružiti maksimalnu pomoć u žalbenom postupku.
Predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izjavio je da je Haški tribunal nastavio dosadašnju praksu izricanja visokih kazni bivšem političkom i vojnom rukovodstvu RS, čime je još jednom pokazao da je pristrasan, neobjektivan i politički motivisan.
Potpredsednik Glavnog odbora SDS-a Mirko Šarović smatra da će presuda Mladiću uzburkati strasti u BiH. Kaže da je očekivao drugačiju odluku, prenosi RTRS.
Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je izrazio nadu da će presuda doneti otrežnjenje i dodao da je uveren da se, kako je rekao, tiha većina bosanskih Srba ne poistovećuje sa Ratkom Mladićem i da ne opravdava njegova dela.
U svom obraćanju Izetbegović je ponovio još jednom sve tačke optužnice po kojima je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora istakavš da to čini namerno kako bi se, kako je rekao, sa tim suočili.
"Sudija je rekao da će Mladić u celom svetu ostati upamćen kao zločinac. Izražavam duboko saučešće žrtvama udruženog zločinačkog poduhvata u kojima je Mladić bio izvršilac", rekao je Izetbegović. 
Predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić poručio je da je presuda još jedna potvrda da se ratni zločin nikada i nikome ne može isplatiti, ma koliko se zločinci skrivali i bežali od svoje odgovornosti.
Dodao je da kazna koju je Haški tribunal izrekao neće vratiti na hiljade stradalih nedužnih civila, ni njihovim porodicama doneti konačni smiraj, ali je važnost te sudske presude dalekosežna za budućnost celog regiona, prenosi portal Kliks.
Bivši gradonacelnik Srebrenice Ćamil Duraković kaže da je vest o doživotnoj zatvorskoj kazni Ratku Mladiću među preživelim Srebreničanima doživljena emotivno, ali i kao satisfakcija, te da veruje da će ona dovesti do svesti da se presude se moraju prihvatiti u interesu istinskog pomirenja. 
Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko opisao je današnju hašku presudu na doživotnu kaznu kao izuzetno važan korak radi privođenja pravdi onih pojedinaca koji su odgovorni za užasne zločine i pozvao vlasti u BiH i građane da poštuju presudu i da se suzdrže od njene politizacije. 
Na presudu Mladiću reagovala je i predsednica Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić, koja je istakla da je Ratko Mladić osuđen za gotovo identične stvari za koje i Karadžić, osim razlike u dužini kazne, i rekla da Udruženje ima pravo da "tuži Srbiju i Republiku Srpsku za sve ono u čemu su učestvovale".
Ambasada SAD u Sarajevu smatra današnju presudu važnim korakom ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca koji su prouzrokovali strašne patnje.
Bivši komandant štaba Teritorijalne odbrane Srebrenice Naser Orić, koga je Tribunal u Hagu oslobodio krivice za ratni zločin u Srebrenici i Bratuncu 1992. godine, nakon izrečene doživotne kazne Ratku Mladiću rekao je "da vojskovođa mora odgovarati i pred svojim narodom", jer je odgovoran za smrt vojnika Vojske RS koje je lično vodio u smrt.
Reagovanja u Hrvatskoj 
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ocenila je da će presuda Haškog tribunala Ratku Mladiću bar delimično biti satisfakcija porodicama poginulih, ubijenih, mučenih i nestalih i izrazila žaljenje što, kako je rekla, nije odgovarao i za zločine počinjene u Hrvatskoj.
"Znam da ne može vratiti izgubljene živote, hiljade ljudi koji su na tako brutalan način ubijeni u Srebrenici i drugde u BiH, ali i u Republici Hrvatskoj. Žao mi je što nije odgovarao za zločine počinjene u Hrvatskoj, posebno Škabrnju i druge", rekla je hrvatska predsednica u izjavi novinarima u Rijeci.
Hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio je da je kazna doživotnog zatvora Ratku Mladiću za zločine počinjene u BiH primerena i izrazio žaljenje zbog toga što deo optužnice nisu bili i zločini koje je bivši zapovednik vojske bosanskih Srba počinio u Hrvatskoj, prenela je Hina.
"S obzirom na najteža krivična dela zločina protiv čovečnosti, koja su bila predmet optužnice, smatramo da je, s obzirom na sve u čemu je učestvovao Mladić i u čemu je taj udruženi zločinački poduhvat preduzet u BiH i potvrđen genocid u Srebrenici, ova presuda primerena, s obzirom na odredbe statuta Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju", rekao je Plenković novinarima u Saboru.
Slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova pozdravilo je presudu Ratku Mladiću porukom da je to prilika za prisećanje na sve žrtve i opomena svim ratnim zločincima širom sveta, navodi se u saopštenju tog resora, prenele su agencije.  

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Zvizdić: Nadam se da će presudu Mladiću pažljivo pročitati svi koji prizivaju podjele i sukobe

Izvor: SandzakPress.net, 22.Nov.2017

Presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju vrhovnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću još je jedna potvrda da se ratni zločin nikada i nikome ne može isplatiti, ma koliko se zločinci skrivali i bježali od svoje odgovornosti, poručio je predsjedavajući Vijeća ministara...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.