Puhalo: Nismo štitili Mladića od države

Izvor: RTS, 09.Jun.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Puhalo: Nismo štitili Mladića od države

Niko nije imao naređenje da Ratka Mladića štiti od države, već od kriminalaca i lovaca na glavu. Da smo tada dobili naređenje od države, sigurno bismo uhapsili Mladića, rekao na suđenju optuženima za skrivanje Mladića njegov bivši telohranitelj Branislav Puhalo.

Nekadašnji pripadnik Mladićevog obezbeđenja Branislav Puhalo rekao je na suđenju optuženima za skrivanje haškog optuženika da "niko nije imao naređenje da Mladića štiti od države, već od kriminalaca >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i lovaca na njegovu glavu".

Puhalo je u Drugom opštinskom sudu u Beogradu ispričao da je do 2002. godine bio u Mladićevom obezbeđenju, da se Mladić 2001. godine "slobodno kretao" po Beogradu, da je odlazio u MUP Srbije i kod generala Dragoljuba Ojdanića, da su zajedno odlazili i na utakmice.

Svedok je rekao da je Ratko Mladić 1997. godine došao u Srbiju, da je živeo na Banovom brdu u Beogradu, dok je njegovo obezbeđenje boravilo u kasarni u Topčideru.

Puhalo smatra da je tadašnja vojna komanda morala da zna gde boravi Mladićevo obezbeđenje i da je postojala takva naredba, ali da Mladić nikada nije boravio u kasarni u Topčideru.

Nekadašnji pripadnik obezbeđenja najpozantijeg haškog optuženika rekao je da je Mladića poslednji put video 2002. godine u Stragarevu, kao i da je imao jednokratno punomoćje da podiže Mladićevu penziju, ali da to nikada nije koristio.

"Nikada niko nije imao naređenje da štiti Mladića od države, već od kriminalaca i lovaca na njegovu glavu i da smo tada dobili naređenje od države, sigurno bismo uhapsili Mladića", rekao je Puhalo.

Na današnjem glavnom pretresu trebalo je da svedoči i bivši šef Vojno-bezbednosne agencije, penzionisani general Aca Tomić, ali je optuženi Ratko Vučetić obavestio sudsko veće da je Tomić na Vojno-medicinskoj akademiji, da je teško bolestan i da ga je juče posetio, jer su dugogodišnji prijatelji.

Prvooptuženi za skrivanje Mladića bio je penzionisani oficir Vojske Republik Srpske Jovo Đogo, koji je preminuo sredinom prošlog leta.

Na optuženičkoj klupi, zbog pomoći učiniocu posle izvršenja krivičnog dela, ostali su bivši oficiri VRS Marko Lugonja i Vučetić, zatim Tatjana Vasković, njena majka i brat Ljiljana i Bojan Vasković, a tu su i Stanko Ristić, Blagoje Govedarica, Ljiljana Vasković, Saša Badnjar, Predrag Ristić, Borisav Ivanović.

Oni se terete da su u "produženom trajanju" pomagali Mladiću, iako su znali da je tužilac Haškog tribunala podigao optužnicu protiv njega koja ga tereti za 15 krivičnih dela ratnih zločina i genocida.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.