Promovisana knjiga o generalu: Mladić je sam u ratu sa nepravdom

Izvor: Vostok.rs, 17.Nov.2018, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promovisana knjiga o generalu: Mladić je sam u ratu sa nepravdom

Ruska poslovica kaže da jedan vojnik u polju nije ratnik, ali je general Ratko Mladić dokazao suprotno. Pošto je izdajnički izručen Haškom tribunalu, ostao je sam da se bori protiv nepravde. Ovo je, na promociji knjige održanoj u petak "General Mladić: poslednja bitka, uspomene, intervjui, dokumenti", u Beogradu, kazao jedan od autora Pavel Dorohin, poslanik ruske Dume. Knjiga je pisana na ruskom jeziku, a za nekoliko nedelja biće prevedena i na srpski. - Poklonili smo je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, koji nam je rekao da mu je veoma drago što je takva knjiga napisana - kazao je Dorohin, inače jedan od članova Ruskog komiteta za odbranu Mladića. - Mladića smo četiri puta posetili u pritvoru, i naši razgovori su pretočeni u ovu knjigu. Tu su i njegovo svedočenje o hapšenju i sećanja na taj događaj. Ruska istoričarka i koautorka Jelena Guskova naglasila je da je knjiga dokument kojim žele da Mladića predstave ruskom narodu:
- Želeli smo da rasvetlimo neke važne događaje i da objavimo njegova svedočenja o poseti Moskvi, sastancima sa Kozirevom i Čurkinom, pregovorima u Ženevi... Tu su i uspomene njegove supruge Bose, ali i svedočenja stranih novinara, ratnih drugova. Predstavili smo i poziciju Rusije prema Haškom tribunalu i slučaju "Mladić".
 

Generalov sin Darko Mladić postavio je i sledeći cilj borbe - izvođenje Mladića na slobodu.
- Prošli smo satanizaciju i jaku medijsku kampanju, ali se to polako menja. Da nije bilo podrške Rusije, moj otac danas ne bi bio živ. Ali, borba još nije završena. On nikada nije tražio da mu se ne sudi, već samo pošteno suđenje, koje do sada nije imao - naveo je generalov sin.
BITKE
Mladićev ratni drug iz Glavnog štaba general Petar Škrbić ukazuje na to da je naslov dela više metafora, jer Mladićeva borba u Hagu nije njegova poslednja bitka: - Gubitak ćerke Ane nije prestao da ga boli, i još se bori za tu istinu. Mnogo ga je pogodila i propaganda koja se širila, da je srpski narod talac Mladića i da je stradanje gardista posledica odbrane Mladića. Svaki vojnik je za njega bio svetinja. S.Matić, Novosti
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.