Prikazan snimak ubijenih Muslimana u Kravici

Izvor: RTS, 07.Jun.2013, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prikazan snimak ubijenih Muslimana u Kravici

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, tužioci su prikazali film na kojem se vide tela desetina Muslimana koje su snage bosanskih Srba sredinom jula 1995. ubile u skladištu u selu Kravica. Film je neposredno posle pada Srebrenice snimio beogradski novinar Zoran Petrović Piroćanac.

Tužioci na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom danas su prikazali film koji je neposredno posle pada Srebrenice >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << snimio beogradski novinar Zoran Petrović Piroćanac, a na kojem se, između ostalog, vide i tela desetina Muslimana koje su snage bosanskih Srba sredinom jula 1995. ubile u skladištu u selu Kravica.

Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić optužen je za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice, u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela taj grad. Prema optužnici, u skladištu u Kravici, 13. jula 1995, ubijeno je oko 1.000 zarobljenika Muslimana.

Na Petrovićevom snimku, načinjenom iz kola u prolazu, vidi se gomila od par desetina tela ispred skladišta u Kravici, dok odjekuje rafalna paljba iz automatskih pušaka, a srpski vojnici šetaju okolo.

"Ima i mrtvih muslimanskih vojnika", čuje se na snimku Petrovićev komentar.

Automobil u kojem je bio Petrović vozio je Ljubomir Borovčanin, u to vreme zamenik komandanta brigade specijalne policije RS. U aprilu 2010. Tribunal je Borovčanina osudio na 17 godina zatvora zato što nije sprečio masovno ubistvo u Kravici i time pomogao ubistvo, istrebljenje i progon Muslimana iz Srebrenice.

Borovčanin je od novembra prošle godine na izdržavanju kazne u Danskoj, pošto se nije žalio na presudu.

Petrovićev film koji je snimljen 13. i 14. jula, a 17. jula 1995. prikazan na televiziji "Studio B", detaljno je komentarisao istražitelj haškog tužilaštva Tomaš Blaščik, koji je sudijama dao informacije o mestima, ličnostima i zbivanjima koji su na njemu zabeleženi.

Na Petrovićevom filmu zabeleženi su i trenuci predaje desetina Muslimana koji su pokušali da se iz obruča oko Srebrenice šumom probiju ka Tuzli. Snimljeni su dok u civilnoj odeći silaze sa brda, na poziv pripadnika VRS, noseći ranjene, dok prolaze pored jednog beživotnog tela.

Duž glavnog puta između Srebrenice i Bratunca, Petrović je snimio i nekoliko grupa zarobljenika kako sede na poljanama. Po optužnici, VRS je većinu muslimanskih zarobljenika kasnije streljala.

U unakrsnom ispitivanju, Mladićev branilac Dragan Ivetić sugerisao je da su počinioci ubistva u zemljoradničkoj zadruzi u Kravici bili pripadnici policije, a ne VRS. Svedok Blaščik je to potvrdio.

Zastupnik odbrane je tvrdio i da su pucnji koji su se čuli na snimku u okolini skladišta mogli poticati od borbe srpskih snaga sa pripadnicima Armije BiH koji su iz obruča oko Srebrenice pokušali da se probiju šumom ka Tuzli.

Blaščik je izjavio da je sukoba bilo 13. jula prepodne, ali ne i popodne, kada je film snimljen.  Advokat Ivetić je okarakterisao kao "preterivanje" izjavu jednog vojnika VRS, koji na filmu kaže da se "predalo 3.000-4.000" Muslimana.

Blaščik je, međutim, ostao pri iskazu da raspoloživi dokazi potvrđuju da je 13. jula 1995. VRS imala toliko muslimanskih zarobljenika.

Suđenje generalu Mladiću biće nastavljeno iduće nedelje. Mladić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.