Pozitivnije od ovoga ne može

Izvor: Glas javnosti, 19.Nov.2009, 02:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozitivnije od ovoga ne može

BEOGRAD - Šef Akcionog tima za saradnju s Haškim tribunalom Rasim LJajić u intervjuu za Glas javnosti kaže da veruje da Holandija može da ublaži svoj stav i da „zeleno svetlo“ za deblokadu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. LJajić ističe da država ne zna gde se najtraženiji haški begunac nalazi. On, kako tvrdi, ne očekuje masovne proteste ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Ratko Mladić uskoro bude uhapšen i ne veruje u priče da se CIA plaši dosijea nekadašnjeg vođe vojske Republike Srpske.

I Boris i Ivica i Toma

Očekuje vas kongres novoosnovane stranke 12. decembra. Plašite li se preletača?

- Ako hoćete da pravite veliku stranku, tako nešto teško možete da izbegnete. Masovnost ne znači da nudite nešto novo. Svuda gde sam išao poručivao sam ljudima: „Beležite šta vam obećavam, pa me posle pitajte da li sam lažov ili sam obećanje ispunio“.

LJude dosta zbunjuje poruka da možete i sa DS i sa SNS?

- Pitali su me da li mogu da sarađujem. Pa, mi s naprednjacima već delimo vlast u Prijepolju. Ipak, naš strateški partner bio je i ostao DS, a odmah zatim SPS. Poštenije je da kažemo s kim hoćemo, a s kim možemo, nego da muljamo.

Kad Bramerc kaže da je zadovoljan, ali da nema pune saradnje, šta to znači?

- Ovo je prvi izveštaj u kome Bramerc kaže da je Tužilaštvo zadovoljno i u kome se ne iznosi apsolutno nijedna zamerka na račun Srbije. Naprotiv, taj izveštaj je najpozitivniji po našu zemlju, krajnje realan i objektivan. Očekujem da će biti vrednovan onako kako ga je Bramerc koncipirao.

Da li to znači da će Holandija popustiti i dozvoliti deblokiranje SSP?

- Ne znam kako će se pojedine zemlje ponašati. Pozitivniji izveštaj od ovoga ne možemo da dobijemo, a da je Mladić na slobodi.

Da li ste optimista?

- Jako je loše da se stavljamo u poziciju nekoga ko na Holanđane vrši pritisak, nema tu pobednika, ni pobeđenih. Ipak, optimista sam, mnogo veći nego što sam bio dosad.

Bramerc kaže da Mladić nije u dometu Srbije.

- To nije pravilno tumačenje njegovih reči. On je samo rekao da se nada da će naš napor da lociramo i uhapsimo Mladića i Hadžića uskoro uroditi plodom.

Srbija, dakle, i dalje ne zna da li je Mladić ovde ili nije?

- Ne znamo, ali imamo ozbiljne operativne podatke koje proveravamo. Bijemo bitku na nekoliko frontova: s Mladićem koji se krije, s međunarodnom zajednicom koja vrši pritisak da se ta priča završi i s domaćim javnim mnjenjem, koje nam nije naklonjeno. Na kraju, bijemo bitku i s vremenom.

Šta ste to pokazali Bramercu, pa je izveštaj tako povoljan po Srbiju?

- Najvažnije je da smo vratili poverenje. Mladić nije političko, već tehničko pitanje privođenja pravdi određene osobe i u Hagu su to konačno uvažili. Do sada smo bili politički kažnjeni, iako smo činili sve što je u našoj moći. Sada su uvereni u našu kredibilnost da to konačno uradimo.

Da li strane službe šalju lažne dojave o njegovom kretanju?

- U prošlosti je bilo raznih informacija, ali i dezinformacija. Uzdamo se pre svega u naše službe bezbednosti, ovaj posao će završiti Srbija, a ne neko u njeno ime.

Da li se Mladić krio u Karašu i kad je poslednji put viđen u Beogradu?

- Nije, nikada tamo nije bio. Viđan je krajem 2005. i početkom 2006. godine.

Priča se da se CIA pribojava njegovih dosijea i da je zato u milosti nekih stranih službi?

- To su totalne besmislice.

Može li eventualno hapšenje Mladića da destabilizuje državu?

- Apsolutno ne! Procene su da će biti mnogo manjih protesta nego recimo u vreme hapšenja Karadžića.

Treba li Srbija da podnosi kandidaturu za članstvo u EU ili treba sačekati deblokadu SSP?

- Tu će odluku doneti nadležni državni organi i predsednik Tadić u konsultaciji s partnerima iz EU. Moje je mišljenje da treba, iz psiholoških, političkih i svih drugih razloga.  
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.