Izvor: B92, 06.Jul.2010, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrik Robinson u Zagrebu

Zagreb -- Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson izjavio je da pravda neće biti zadovoljena dok ne budu uhapšeni i procesuirani Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Robinson je danas u Zagrebu razgovarao sa hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.

Kosorova je navela da Hrvatska smatra da je od najveće važnosti da Mladić i Hadžić budu uhapšeni i dovedeni pred sud.

Ona je rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je zadovoljna činjenicom da je Hrvatska, za vreme članstva u Savetu bezbednosti UN, aktivno doprinela svim raspravama o izlaznoj strategiji Tribunala.

Na sastanku se razgovaralo i o budućnosti arhive Haškog tribunala i drugim temama vezanim za izlaznu strategiju, navodi se u saopštenju iz vladinog kabineta.

Robinson se prethodno sastao s predsednikom Vrhovnog suda Brankom Hrvatinom, na čiji poziv je došao u trodnevnu posetu Hrvatskoj.

"Konačnu ocenu o saradnji neke zemlje s Haškim sudom, pa tako i Hrvatske, donosi tužitelj Tribunala", rekao je Robinson.

Tema razgovora sa sudijama Vrhovnog suda bilo je nasleđe suda i ideja osnivanja informativnih centara u zemljama regiona, rekao je Robinson novinarima nakon susreta, navodeći da je sastanak bio vrlo otvoren.

On je najavio je da će u septembru u Hagu biti održana konferencija o globalnom i institucionalnom nasleđu Haškog tribunala i da će se tog meseca održati i sastanak u Sloveniji, na kome će se detaljnije razmatrati ideja o osnivanju informativnih centara.

"Složili smo se da je najteži izazov, kako za sud u Hagu, tako i za sudove u Hrvatskoj, kada je reč o ratnim zločinima kako ubrzati suđenja, a da pritom ostanu pravedna", rekao je Robinson i naveo da se upravo radi na tome da se svi zapisnici prepišu, odnosno da se snimljena svedočanstva na Haškom sudu zapišu i na jezicima BiH, Hrvatske i Srbije.

Hrvatin je izjavio da su u razgovoru dotaknuta brojna profesionalna pitanja.

"Ono što smo želeli razjasniti i naglasiti jeste upravo naša težnja da svi krivični postupci, a naročito oni za najteža krivična dela, u koja ulaze i suđenja za ratne zločine, trebaju biti provedeni pred nepristranim i nezavisnim sudom i pred stručnim sudijama", rekao je on i ukazao na veliku važnost ubrzanja tih postupaka.

Razgovaralo se o konkretnim mogućnostima korištenja dokumentacije koju Haški sud prikuplja, kao i o specijalizovanim sudovima.

Hrvatska ima četiri specijalizovana suda za ratne zločine, odnosno četiri županijska suda koji imaju specijalizovane sudije i koji, po oceni Hrvatina, taj posao dobro obavljaju.
Pogledaj vesti o: Goran Hadžić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.