Odluka Tribunala o Mladiću pokušaj smanjenja uloge Rusije u međunarodnim institucijama

Izvor: Vostok.rs, 25.Maj.2017, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka Tribunala o Mladiću pokušaj smanjenja uloge Rusije u međunarodnim institucijama

Tim Odbrane i porodice Ratka Mladića, organizovao je juče konferenciju za medije povodom uticaja i implikacija nedavne odluke MKTJ kojom se odbija zahtev za privremeno puštanje na slobodu generala Ratka Mladića radi lečenja u Rusiji.

Na konferenciji za medije glavni branilac Branko Lukić rekao je da general ne dobija adekvatno lečenje u Holandiji, što može da izazove ozbiljne posledice po njegovo zdravlje i izrazio nadu da će mu ipak dozvoliti prevremeno puštanje rade lečenja u Rusiji.

Telefonom se javio i Pavel Dorohin, predsednik Ruskog Društvenog komiteta za zaštitu generala Ratka Mladića koji je rekao da je bio u zatvorskom bloku gde se nalazi General i da je i sam video da mu se zdravstveno stanje pogoršalo.
 Poslali smo lekare, oni su potvrdili da dalje ne može da ostane tamo jer možda i ne doživi kraj sudskog procesa. Naša organizacija je objavila obraćanje Tribunalu i nadamo se formiranju veća i pobedi humanizma.
 Miodrag Stojanović, pravni konsultant, je govorio o atmosferi u Republici Srpskoj povodom odluke o odbijanju zahteva za privremeno puštanje na slobodu generala Ratka Mladića i zahvalio se Ruskoj Federaciji.



Ko-branilac Dragan Ivetić je rekao da je ova odluka evidentno pogrešne i diskriminacione prirode jer po pravilu 56, optuženi ima pravo da traži privremeno puštanje na slobodu, kada za to postoji humanitarni razlog, a to je u ovom slučaju lečenje koje je Generalu neophodno. U postupku se razmatra zdravstveno stanje Generala Mladića pre 20 godina, a ono se naravno pogoršalo, i sve što pravni tim traži je da sud primeni iste standarde kao u drugim postupkama i uzme za ozbiljno pitanje njegovog zdravstvenog stanja. Ivetić i ostatak pravnog tima smatra da su ispunjeni svi kreterijumi za privremeno puštanje Mladića na slobodu. Sud je, kako je Ivetić rekao «propustio» garancije Ruske Federacije da će General biti vraćen u Tribunal u tačno odrećeno vreme. Zbog svega toga nije jasno zašto Tribunal govori o «opasnosti od bekstva» kada garancije daje RF koja je stalni član UN-a.

Sin generala Ratka Mladića, Darko Mladić je rekao da je tim od početka po velikim pritiskom, i dodao da je njegov otac u MKTJ-u već preživeo jedan infarkt kojeg po mišljenju doktora nije bilo. U decembru je došlo do pogoršavanja zdravstvenog stanja Generala i tada su i stigle garancije Ruske Federacije. Lekari specijalisti su saopštili o strašnim propustima u lečenju što je tim odbrane Generala i naveo u dokumentima. Podneta je i žalba Apelacionom veću i ne odustaje se od borbe za lečenje Generala u Rusiji. Darko Mladić je dodao da on lično smatra da Tribunal diskriminiše svoju misiju pomirenja u regionu i da je ovo pokušaj smrtne kazne generala Mladića.


Ruski akademik Jelena Guskova je rekla da je Moskva uradila sve, dala garancije koje je potpisao predsednik Putin, poslala svoje lekare, i da ruskim postupkom vodi želja humanosti.

Kako je rekla, odluka Tribunala je pokušaj smanjenja uloge Rusije u međunarodnim​ situacijama i pokušaj da se Srbima nametne kompleks za sve što se dešavalo na Balkanu, a da je General Mladić je poslednja tačka tog «procesa».


 
Dragan Ivetić je, odgovarajući na pitanje novinara da li je ovakva odluka Haga podstaknuta time što je RF dala garancije i da li bi bilo drugačije da ih je dala neka druga država, podesitio na slučaj Haradinaja kada je ovaj pušten na slobodu uz garancije Unmika koji nije država nego produžena ruka UN-a, a sada garancije daje država koja je stalni član UN-a.

 Dodao je i da Haradinaj nije imao nikakav hitni slučaj.

 Branko Lukić, glavni branilac je dodao da nema razloga se se garancije RF tretiraju kao manje važne i ozbiljne od garancija «nedržave» Unmika i da Haradinaj nije pušten zbog problema sa zdravljem već je prosto oslobođen i da bi se bavio politikom.


 
srb.news-front.info

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Stevo Mrđen: Srbijo, vrati se

Izvor: KMnovine.com, 26.Maj.2017, 07:47

Još mi nije jasno kako je Rusima važnije pitanje general Ratko Mladić nego Srbima, odnosno ima li Srbima još išta važno?...    .Ilustracija: KM Novine 2017.    .......Tim Odbrane i porodice Ratka Mladića, organizovali su 24. maja konferenciju za medije povodom odbijanja...

Nastavak na KMnovine.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.