Odloženo izricanje presude Mladićevim jatacima

Izvor: Studio B, 04.Nov.2010, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odloženo izricanje presude Mladićevim jatacima

Presuda grupi od 10 optuženih za pomaganje u skrivanju haškog optuženika Ratka Mladića nije izrečena kako je bilo zakazano.

Presuda nije izrečena jer je Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu neposredno pred početak zatražilo izuzeće predsednika Veća, sudije, jednog porotnika i predsednika Prvog osnovnog suda.

Predsedavajući veća, sudija Dejan Garić, obavestio je strane u postupku da mu >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << je zahtev za izuzeće stigao pred početak najavljenog izricanja presude i da je izuzeće njega i drugih navedenih zatražila zamenica Prvog javnog tužioca Radmila Jovanović.

Sudija Garić je potom odložio objavljivanje presude dok predsednik suda ne odluči o zahtevu tužilaštva.

Prvi osnovni sud u Beogradu trebalo je danas u 10 sati da objavi presudu grupi od 10 optuženih za pomaganje u skrivanju haškog optuženika Ratka Mladića.

Tužilaštvo je u ponedeljak u završnoj reči navelo da je krivica optuženih dokazana i predložilo sudu da ih kazni po zakonu, dok je odbrana sudu predložila da ih oslobodi jer nigde nije utvrđeno da je Mladić počinio krivično delo pa zbog toga nema ni krivičnog dela pomaganje učiniocu posle izvršenog krivičnog dela za koje se optuženi terete.

Odbrana je navela i da u stanovima u beogradskoj opštini Novi Beograd u kojima se po optužnici Mladić krio nisu uzeti DNK uzorci koji bi mogli da potvrde da je haški optuženik zaista i boravio u tim stanovima.

Optuženima se sudi od 2006. godine, ali je suđenje bilo u više navrata prekidano pošto se bivši Drugi opštinski sud dva puta oglašavao nenadležnim za vođenje tog postupka, a u međuvremenu je umro prvooptuženi Jovan Đogo.

Optuženi su bivši oficiri Vojske Republike Srpske Marko Lugonja i Ratko Vučetić, Tatjana Vasković, njena majka i brat Ljiljana i Bojan Vasković.

Optuženi su i Stanko Ristić, Blagoje Govedarica, Saša Badnjar, Predrag Ristić i Borisav Ivanović.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.