Odbijena žalba na rešenje o izručenju  Mladića

Izvor: Studio B, 31.Maj.2011, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbijena žalba na rešenje o izručenju Mladića

Sud je odbio žalbu zastupnika bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na odluku o ispunjenosti uslova za izručenja Mladića Haškom tribunalu, rekla je portparolka Višeg suda u Beogradu Dušica Ristić.

Rešenje o odbijanju žalbe biće dostavljeno ministarstvu pravde Srbije, koje treba da donese konačnu reč, odnosno nalog za izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu za ratne >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << zločine.

Optužnicom suda, Mladiću se na teret u 11 tačaka stavljaju genocid, zločini protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom rata u BiH 1992-95.

U dve tačke, Mladić je optužen za genocid, u ostalih devet na teret mu stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premeštanje, terorisanje i nezakoniti napadi na civile i uzimanje talaca.

Prvu optužnicu protiv Mladića zbog genocida nad 7.000 Muslimana u Srebrenici, Tribunal je podigao 25. jula 1995, ali je on bio begunac do 26. maja, kada su ga vlasti Srbije uhapsile u Lazarevu kod Zrenjanina.

Mladić je 26. maja nakon hapšenja odveden u sednište Bezbednosno-informativne agencije, a odatle u Specijalni sud gde je saslušan i gde je odbio da primi optužnicu.

Sud je u petak, 27. maja, doneo odluku da su ispunjeni uslovi za izručenje Mladića Haškom tribunalu na šta se njegov advokat žalio zbog Mladićevog zdravstvenog stanja, ali je žalba danas odbijena.

Zamenik tužioca za ratne ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je ranije danas da se tačno vreme izručenje Ratka Mladića neće saopštavati iz bezbednosnih razloga.

On je napomenuo da će se to dogoditi narednih dana pošto se steknu uslovi za njegovo izručnje Hagu, a po pravosnažnosti rešenja o ispunjenosti uslova za izručenje Haškom tribunalu.

Mladić neće biti saslušavan o ubistvu gardista

Odbijeni zahtevi za saslušanje Mladića po zahtevu Tužilaštva u vezi sa zločinima nad Srbima u Bosni, kao i u vezi sa pogibijom vojnika u Topčideru.

Zastupnik haškog optuženika Ratka Mladića, advokat Miloš Šaljić je kazao da su odbijeni zahtevi za saslušanje Mladića po zahtevu Tužilaštva u vezi sa zločinima nad Srbima u Bosni, kao i u vezi sa pogibijom vojnika u Topčideru.

"U zahtevu Tužilaštva je reč o složenoj temi na koju Mladić ne može da odgovori, a zahtev za saslušanje vezan za ubistvo vojnika je nebuloza o kojoj nema šta da se govori", kazao je advokat.

On je dodao da je prihvaćen zahtev za saslušanje njegovog klijenta u vezi predmeta Mladićeve supruge Bosiljke o držanju oružja u njihovoj kući.

Šaljić je izjavio da je predao istražnom sudiji novi lekarski nalaz o Mladićevom zdravstvenom stanju koji bi, kako je kazao, mogao bitno da izmeni celokupnu situaciju.

Šaljić je novinarima ispred Specijalnog suda rekao da se radi o periodu od pre dve godine i da je nalazom utvrđeno teško oboljenje. "Ne mogu da govorim o nalazu. Dostavljen je anonimnim putem, ali iz obaveštenih izvora i istražni sudija će ga proveriti", naveo je on.

Šaljić je rekao i da još nije dobio odgovor na zahtev da nezavisni tim lekara pregleda Mladića, kao i da se "raspravlja" o pravnom timu koji će ga zastupati u Hagu.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.