Izvor: Blic, 19.Feb.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladićevi jataci ponovo na optuženičkoj klupi

Suđenje grupi optuženih za skrivanje i pomaganje haškom optuženiku Ratku Mladiću biće nastavljeno 23. aprila, posle više od godinu i po dana prekida, izjavila je danas Tanjug sekretar Drugog opštinskog suda u Beogradu Nada Đorđević.

Ona je precizirala da su zakazani i pretresi, za 27. i 29. april, a da će postupak protiv Mladićevih jataka suditi isto sudsko veće, na čelu sa sudijom Dejanom Dobrosavljevićem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje je postupak i započelo.

Do prekida ovog suđenja došlo je u početkom decembra 2007. godine, kada se Drugi opštinski sud prvi put oglasio stvarno nenadležnim i predmet prosledilo Veću za ratne zločine. Taj sud se u proteklih godinu dana još dva puta oglašavao nenadležnim za suđenje Mladićevim jatacima, ali je Okružni sud u Beogradu sve te odluke ukinuo.

Poslednjom odlukom Okružnom suda odlučeno je da grupi optuženih za skrivanje i pomaganje haškom optuženiku Ratku Mladiću treba da sudi Drugi opštinski sud u Beogradu.

Na suđenju koje je posle više od godinu dana prekinuto posle stupanja na snagu Zakona o jatacima, saslušani su svi okrivljeni, kao i brojni svedoci. Prvooptuženi za skrivanje Mladića bio je penzionisani oficir Vojske Republike Srpske Jovo Đogo koji je preminuo sredinom prošlog leta. Na optuženičkoj klupi, zbog pomoći učiniocu posle izvršenja krivičnog dela, ostali su takođe bivši oficiri VRS, Marko Lugonja i Ratko Vučetić, zatim Tatjana Vasković, njena majka i brat Ljiljana i Bojan Vasković, a tu su još i Stanko Ristić, Blagoje Govedarica, Ljiljana Vasković, Saša Badnjar, Predrag Ristić, Borisav Ivanović.

Oni se terete da su u "produženom trajanju" pomagali Mladiću, iako su znali da je tužilac Haškog tribunala podigao optužnicu protiv njega koja ga tereti za 15 krivičnih dela ratnih zločuna i genocida. Što se tiče novootkrivenih jataka osumnjičenih za skrivanje haškog optuženika Stojana Župljanina, njima će se, ukoliko dođe do suđenja, suditi po novom Zakonu o jatacima, pred Većem za ratne zločine.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Mladićevi jataci ponovo na optuženičkoj klupi

Izvor: Mondo, 19.Feb.2009

Okružni sud u Beogradu ponovo je odlučio da grupi optuženih za skrivanje i pomaganje Ratku Mladiću treba da sudi Drugi opštinski sud u Beogradu, koji se već tri puta oglašavao nenadležnim za taj proces.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.