Mladićevi jataci 21. decembra ponovo pred sudom

Izvor: Glas javnosti, 14.Nov.2011, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladićevi jataci 21. decembra ponovo pred sudom

BEOGRAD- Početak novog suđenja optuženima za skrivanje haškog optuženika Ratka Mladića od 2002. do 2006. godine zakazano je za 21. decembar pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, rečeno je u tom sudu.

Deset optuženih koji su ukinutom presudom iz decembra prošle bili oslobođeni optužbi ili je protiv njih optužba bila odbijena zbog zastarelosti krivičnog gonjenja sešće na optuženičku klupu pred potpuno >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << novim sudskim većem sudije Tatjane Stefanović.

Prvu presudu koju je 10. decembra 2010. posle više od četiri godine suđenja izreklo sudsko veće sudije Dejana Garića ukinuo je Apelacioni sud u julu ove godine i nalozio ponovno suđenje, zbog povrede odredbi krivičnog postupka i nerazumljivog obrazloženja presude.

Ukinutom presudom Stanko Ristić, Ljiljana Vasković, Borislav Ivanović i Predrag Ristić bili su oslobođeni optužbi da su pomagali u skrivanju Mladića, dok je optužba bila odbijena protiv Saše Badnjara, Ratka Vučetića, Tatjane Janjušević, Bojana Vaskovića, Marka Lugonje i Blagoje Govedarice.

Govedarica je pravosnažno osuđen zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine.

Sudija Garić je prilikom izricanja prve ukinute presude u obrazloženju rekao da su optužbe za pojedina krivična dela odbijene jer je 2008. ili 2009. godine nastupila zastarelost krivičnog gonjenja, dok za ostala krivična dela nije dokazana krivica optuženih.

Tokom suđenja svi optuženi, osim generala Marka Lugonje, negirali su da su skrivali Mladića.

Optužnicom je okrivljenima stavljeno na teret da su u različitim vremenskim periodima od 2002. do 2006. godine pomagali Mladiću da ne bude otkriven, iako su znali da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju izdao nalog za njegovo hapšenje.

Optuženi su mahom izbeglice iz Bosne I Hercegovine koje su tokom 1990-ih našle utočište u Srbiji.

Prvu presudu pratile su brojne kontroverze u javnosti kada su posle zaključenja glavnog pretresa "Mladićevi jataci" više od mesec dana čekali da čuju ishod postupka, protestuvjući svakodnevno u hodnicima Palate pravde u Beogradu.

Do odlaganja presude čije je izricanje bilo zakazano za 4. novembar, došlo je posle zahteva tužilaštva za izuzeće sudije Garića, sudije porotnika Miloša Mitrovića i predsednice Prvog osnovnog suda Tanje Šobat.

Pošto su zahtevi odbijeni, presuda im je izrečena tek 10. decembra 2010. Mladić je uhapšen 26. maja u selu Lazarevo a šest dana kasnije izručen je Haškom tribunalu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.