Mladićeva odbrana: Džamije tokom rata nije rušila VRS

Izvor: RTS, 10.Avg.2015, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladićeva odbrana: Džamije tokom rata nije rušila VRS

U nastavku haškog procesa Ratku Mladiću, odbrana je dokazivala da džamije tokom rata u BiH nisu bile srušene po vojnim propisima, sugerišući da ih, stoga, nije ni srušila Vojska Republike Srpske.
Uništavanje verskih i kulturnih objekata Muslimana i Hrvata bilo je, po optužnici protiv ratnog komandanta VRS generala Mladića, deo progona nesrpskog stanovništva širom BiH, koji je u šest opština >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << imao razmere genocida, prenosi Beta.

Ranije tokom suđenja, tužioci su u dokaze uveli izveštaj ekspert Andraša Ridlmajera po kojem su u BiH eksplozivom srušene 94 džamije.
Kao veštaka za uništene muslimanske i katoličke verske objekte, Mladićevi branioci su pred sudije izveli Dragića Gojkovića, koji je tokom rata u BiH bio načelnik artiljerije Prvog krajiškog korpusa VRS.
Gojković je izjavio da se prvi put bavio srušenim verskim objektima kada je Mladićeva odbrana to od njega zatražila, u maju prošle godine.
Proučivši Ridlmajerov izveštaj, Gojković je izveo zaključak da su džamije tokom bosanskog rata rušene "nestručno...sa previše eksploziva" i suprotno pravilima JNA, koje je nasledila VRS.
"Odgovorno tvrdim - većina tih objekata mogla se rušiti mehanizacijom...Nije bilo nikakve potrebe za ovakvim razaranjem", rekao je veštak odbrane, napominjući da su srušene džamije bile većinom "krhke građevine".
Gojković je naglasio da su džamije bile srušene "na jedan kriminalan način, bez reda i sistema". "U najvećem broju slučajeva, atak je bio usmeren na minere, uz upotrebu previše eksploziva, koji je bio dovoljan da se sruši ceo objekat".
Za sve džamije iz Ridlmajerovog izveštaja, Gojković je, kako je rekao, utvrdio da su srušene bez dokumentacije i stručnih postupaka koje je za rušenje objekata propisivala VRS.
Na pitanje Mladićevog branioca Branka Lukića kome bi u VRS došlo naređenje da se neki objekat sruši, ako bi bilo izdato, Gojković je odgovorio: "Načelniku inžinjerije. Takvo naređenje ne bi moglo zaobići kariku na kojoj sam bio ja".
Veštak je podvukao da ni u Ridlmajerovom izveštaju, niti u arhivama nije mogao pronaći ni naredbu za rušenje, ni drugu dokumentaciju.
Da vojska bosanskih Srba nije mogla srušiti džamije, Mladićeva odbrana posredno je dokazivala i spiskovima Muslimana i Hrvata koji su služili u inženjerijskom puku Prvog krajiškog korpusa, koje je sačinio Gojković.
Tužioci će Gojkovića sutra unakrsno ispitivati.
Optužnica generala Mladića (73) tereti i za genocid u Srebrenici; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Džamije tokom rata u BiH nije mogla rušiti VRS

Izvor: Akter, 10.Avg.2015

U nastavku haškog procesa Ratku Mladiću, posle letnje pauze, odbrana je danas dokazivala da džamije tokom rata u BiH nisu bile srušene po vojnim propisima, sugerišući da ih, stoga, nije ni srušila Vojska Republike Srpske (VRS)..Uništavanje verskih i kulturnih objekata Muslimana i Hrvata bilo...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.