Mladić „zreo”za hapšenje, Holandija sve usamljenija

Izvor: Politika, 22.Okt.2010, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladić „zreo”za hapšenje, Holandija sve usamljenija

VAŠINGTONRatko Mladić, koga sada skriva šačica lojalnih saradnika, „zreo” je da bude uhvaćen, ali ublažavanje stavova više evropskih država, koje sada navode da njegovo hapšenje ne treba da bude preduslov za prijem Srbije u Evropsku uniju, nameće pitanje da li će se on i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kada suočiti sa pravdom, piše danas „Njujork tajms”.

List u dugačkom tekstu, pod naslovom „Zaštitnici u Srbiji blokiraju potragu za osumnjičenim za ratne zločine”, piše da je Mladić tokom godina - kako se evropski pritisak za hapšenje intenzivirao, a zatim smanjivao - dobijao „ključnu i malo poznatu pomoć srpske vojske i nekoliko bivših vlada.

„Po svim ocenama, jedna od najefikasnijih tačaka pritiska bilo je odbijanje razmatanja članstva Srbije u EU dok ne izruči Mladića. . . Ali, dok se Evropa bori sa tom dilemom, vreme je izgleda učinilo svoje. Životnost užasa ratnih zločina smanjena je van Balkana. Mladić je sve stariji i, prema izjavama mnogih, sve bolesniji i izolovaniji, verovatno se krećući od jednog do drugog jednoličnog stana na Novom Beogradu”.

U tekstu se ističe da je prozapadna vlada predsednika Srbije Borisa Tadića obećala hapšenje Mladića.

„Uzevši u obzir sve to, postoje snažni nagoveštaji da, kada se šefovi diplomatija EU u ponedeljak sastanu u Luksemburgu, jezičak vage bi mogao da se udalji od zahteva za hitno hapšenje, odnosno, mogao bi početi proces pristupanja EU, za koji će biti potrebne godine”, piše „Njujork tajms”.

List podseća na nedavne izjave najviših zvaničnika evropskih država , kao i državnog sekretara SAD Hilari Klinton, u kojima se ohrabruje evropska budućnost Srbije.

„Ali, neki visoki evropski zvanicncici i grupe za zaštitu ljudskih prava ne posustaju u verovanju da bi kompromis oko Mladića podrio međunarodno pravo i doprineo moralnom porazu, ocenjuje se u tekstu.

List navodi najnovije izjave glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, da hapšenje mora biti prvi prioritet i primećuje da je Beramerc je poslednjih dana- na užasavanje nekih evropskih zvaničnika- tražio još „agresivniji” pristup prema Srbiji.

Iako je EU 2006. godine blokirala razgovore sa Srbijom jer nije uhapsila Mladića, holandske diplomate priznaju da su sada usamljeni u zahtevu da to ostane preduslov.

Njujorški dnevnik navodi izjavu Marike Peters, člana holandskog parlamenta iz stranke Zelenih, koja kaže da je pozicija te zemlje postala sve izolovanija. „Mnoge zemlje gledaju na hapšenje Mladića tek kao na jedan od mnogih faktora stabilizacije Balkana, rekla je ona.

„Njujork tajms” podseća na Tadićeve reči da vlada Srbije čini apsolutno sve što je u njenoj moći da locira i uhvati Mladića, ali dodaje da, „s obzirom na prošlost, mnogi analitičari u Srbiji i šire ostaju skeptični.

Njujorški dnevnik navodi da istražitelji i prijatelji Mladića kažu da je sada mreža njegovih pomagača pala na jednu do dve osobe - na duboko lojalne saradnike, verovatno sa vezama iz bivše JNA.

U tekstu se primećuje da su, pod pristikom Zapada, vlasti pojačale pritisak na Mladićevu porodicu, koja je pokušala da ga proglasi mrtvim. Neki porodični prijatelji tvrde da je Mladić mrtav, da je izvršio samoubistvo, ili da će se ubiti ako ne bude mogao da umakne poteri.

Tanjug

objavljeno: 22.10.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.