Mladić u Las Vegasu

Izvor: Politika, Beta, 07.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladić u Las Vegasu

Na Fejsbuku postoje 43 profila „originalnog” haškog optuženika koji se oglašava iz Nevade, Vijetnama, Italije i drugih zemalja

Dok je dežurni operativac BIA na Božić sedeo u kancelariji gledajući u aparat „vruće linije” srpske tajne policije 9191 i čekao da mu se javi neki Ilija Čvorović sa informacijom da mu „komšija izbacuje više đubreta nego obično, te se kod njega sigurno krije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ratko Mladić”, a Serž Bramerc u Hagu nestrpljivo cupkao po kancelariji, nadajući se da će umesto novogodišnjeg poklona dobiti još jednog optuženika, Boža Đelić je kao zapeta puška, ponovo skidao prašinu sa dokumenata potrebnih za nastavak pregovora sa EU, a Front za nacionalno ujedinjenje Albanaca saopštavao da se bivši komandant bosanskih Srba u Belorusiji leči od tuberkuloze, ovaj haški optuženik je u svojim vunenim čarapama u Vijetnamu sedeo za kompjuterom i zbunjivao sve obaveštajce i lovce koji tragaju za njim.

Tako bi se bar moglo zaključiti po onome što se dešava na Internet društvenoj zajednici Fejsbuk, na kojem postoje čak 43 „originalna” profila odbeglog generala. „Fejsbuk Mladići” se oglašavaju iz Vijetnama, Kanade, Francuske, Velike Britanije, Italije, Turske" Jedan Ratko Mladić javlja se čak iz američke države Nevada. Sigurno se prerušen u Elvisa Prislija šetka po Las Vegasu, nabacujući se koktel konobaricama i trudeći se da im objasni da ga nisu oteli vanzemaljci.

Tako je na jednom od svojih profila „Fejsbuk Mladić” napisao o sebi da je „stidljiv, pa zato gleda da se što manje kreće po javnim i prometnim mestima”. Njemu je omiljeni film „Lepa sela, lepo gore”, a od muzike adrenalin mu diže pesma „Marš na Drinu”. Isti „Mladić” se često oglašava na pojedinim grupama, pišući samo: „Pst, to sam ja – Ratko”.

Drugi neki „Fejsbuk Mladić” je aktivniji od svog kolege, pa učestvuje u raznim grupama. Tako se, primera radi, zalaže da se lik Tome Zdravkovića stavi na novčanicu od 1.000 dinara, želi da se snimi nova verzija filma „Boj na Kosovu”, u kojem bi on imao glavnu ulogu. Ovaj Mladić je član Udruženja posetilaca jeftinih kafana.

Neki sasvim treći Ratko Mladić je priznao na svom profilu da je zavisan od igranja teksaskog pokera, te se prijavio u grupu za odvikavanje od ovog poroka. Isti Mladić je član originalne grupe „Palmira Toljatija 6”, kojoj u opisu piše „za sve one koji su bili u našem stanu, jesu i biti će”. Ovaj Mladić je na Fejsbuku prijatelj sa Jovicom Stanišićem koji je, pak, na svom profilu prvog dana nove godine napisao: „Sve najbolje Vam želim, ja ću biti kod Boška u Lotus baru, ako bude bilo problema”. Na nekim drugim profilima, Mladić je prijatelj sa Ivicom Dačićem, kraljem Petrom Karađorđevićem, Sekom Sabljić, Acom Lukasom, Miletom Lojpurom i mnogim drugim.

Osim pomenutih profila, postoji i mnogo grupa. Jedni otvoreno podržavaju generala Mladića, dok se drugi zalažu za što skorije hapšenje ovog begunca. Jedna od tih grupa nosi naziv „Ratko Mladić – srpski heroj”, koja broji 1.266 članova. Autori ove grupe žele da, kako kažu, „skinu ljagu s imena nekadašnjeg prvog čoveka Vojske Republike Srpske”. Neko je ambiciozno postavio grupu „Kladim se da ću naći 50.000 pristalica Ratka Mladića”. Ova grupa posle više meseci ima 60 članova., a autor, iskusno, nije napisao u šta se opkladio i kako će da nadoknadi gubitak. S druge strane, neko je ponudio 5.000 evra onom ko dojavi gde je Mladić. Grupa ima samo jednog člana koji se zove Ratko Hagić, a autor je napisao da se odlučio na ovaj potez, jer želi da putuje bez viza.

Pored pomenutih grupa, postoji i niz onih koji tvrde da znaju koji je identitet sada Ratka Mladića. Jedni tvrde da je Ratko sada Tetka Stana, drugi tvrde da Mladić koristi ime Stanko Ratković, dok se treći pitaju da li odbegli general ovih dana ide na tehno žurke.

Ipak, daleko najpopularnija i najbrojnija od svih grupa je ona koja nosi naziv „Milka Canić je u stvari Ratko Mladić”. Ova šaljiva grupa na račun popularne supervizorke kviza „Slagalica” otvorena je posle otkrića da se Radovan Karadžić maskirao u alternativnog medicinara i sada broji 7.247 članova. U grupi je, između ostalog, napisano „Sada kada znate – nemojte nikom da kažete”.

Dakle, ako u sedam uveče svakog dana na RTS-u čujete harizmatično i prepoznatljivo „dobro veče” i u toj osobi prepoznate odbeglog generala optuženog za ratne zločine, ili ako vam se u nekom kazinu u Las Vegasu pričini vanzemaljac, nemojte da zovete onog operativca sa početka teksta. To će samo dodatno uneti zbrku u i ovako konfuznu situaciju.

Dušan Telesković

[objavljeno: 08/01/2009]
Pogledaj vesti o: BIA

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.