Izvor: B92, 27.Jul.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mladić u Hagu, pa aktivan SSP"

Novi Sad -- Holandija će odobriti aktiviranje Prelaznog sporazuma sa Srbijom tek kada i Ratko Mladić bude u Hagu, kaže holandski političari.

Holandski evroparlamentarac Jan Marinus Virzma je za novosadski Dnevnik rekao da ako Serž Bramerc kaže da Srbija potpuno sarađuje, onda je to dovoljno i za Holandiju. "Ali, ne verujem da će on to reći dok ima informacije da je Mladić negde u Srbiji", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Virzma.

On je napomenuo da glavni tužilac Haškog tribunala u pravom smislu određuje da li Srbija potpuno sarađuje sa Hagom ili ne i objasnio da u političkom kontekstu to znači hapšenje Mladića i njegovo prebacivanje u Hag.

"To je simbol pune saradnje s Hagom i Holandija nije više spremna na kompromise oko Mladića", kazao je Virzma, kao i da je "Mladić direktno odgovoran za počinjene zločine u Srebrenici", dok je "Karadžić politički odgovoran, kao što je bio i Milošević".

Virzma, koji je i jedan od šefova poslaničkog kluba Evropske socijalističke partije u Evropskom parlamentu, dodao je i da hapšenje Mladića ne bi bilo dovoljno Srbiji za dobijanje statusa kandidata za EU. Hapšenje Mladića, za Holandiju prvorazrednog haškog begunca, uz pozitivan godišnji izveštaj Evropske komisije koji se objavljuje krajem oktobra, "moglo bi da bude dovoljno za otvaranje procedure za davanje statusa kandidata Srbiji u decembru", rekao je Virzma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.