Mladić prvo odbio, pa ipak došao u sudnicu

Izvor: Mondo, 26.Sep.2012, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladić prvo odbio, pa ipak došao u sudnicu

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić vratio se danas popodne u sudnicu Haškog tribunala na nastavak saslušanja svedoka Osmana Selaka, penzionisanog pukovnika JNA.

General Mladić jutros nije htio da dođe u sudnicu za vreme saslušanja zaštićenog svedoka RM-145, koji je dao iskaz posredstvom video-linka iz Sarajeva.

Kako je prenio Mladićev advokat Miodrag >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Stojanović, optuženi je smatrao da je "povređeno njegovo pravo da neposredno čuje svedoka".

Optuženi se, posle konsultacija sa branicima, odrekao prava da bude u sudnici u toku tog dela pretresa.

Zaštićeni svedok RM-145 dao je iskaz o događajima u i oko sarajevske opštine Novi Grad, uključujući njegovo zarobljavanje u Rajlovcu i egzekucije u mestu Sokoline, 14. juna 1992. godine.

Pukovnik Selak juče je u glavnom iskazu svedočio o sastanku kod komandanta Prvog krajiškog korpusa generala Momira Talića, kada je pukovnik Dragan Marčetić izvestio o ubistvu 800 i hapšenju 1.200 ljudi u napadu Vojske Republike Srpske na Kozarac.

Selak je izjavio da je, na osnovu podataka koji su u međuvremenu prikupljeni u Institutu za ratne zločine u Sarajevu, ustanovljeno da je u Kozarcu i okolini ubijeno oko 2.000 ljudi.

Branilac Branko Lukić ispitivao je svedoka o detaljima odlaska JNA iz BiH i nastanku Vojske Republike Srpske, odnosno o nacionalnom sastavu jedinica vojske.

Svedok je rekao da su se vojnici vratili u Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, a da su u Vojsci Republike Srpske ostale starešine iz Srbije.

Selak je potvrdio da je čuo da su krajem 1991. goidne formirane muslimanske jedinice "Patriotska liga" i Zelene beretke, ali da mu njihovo brojno stanje nije poznato.

Unakrsno ispitivanje Selaka biće nastavljeno sutra.

(Srna/Foto:Screenshot ICTY)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Odbrana: Kolona VRS bila napadnuta u Kozarcu

Izvor: Studio B, 27.Sep.2012, 17:16

Unakrsno ispitujući svedoka optužbe Osmana Selaka, odbrana Ratka Mladića, sugerisala je da su muslimanske žrtve u selu Kozarac kod Prijedora u leto 1992, o kojima je Selak svedočio, bile posledica napada na kolonu Vojske Republike Srpske...Svedok je to negirao, ostajući pri iskazu da je u napadu...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.