Mladić pred svedocima krajem juna

Izvor: RTS, 24.Maj.2012, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladić pred svedocima krajem juna

Saslušanje svedoka u postupku protiv Ratka Mladića počinje od 25. juna, odlučilo Sudsko veće Tribunala u Hagu. Početak izvođenja dokaza i saslušanja svedoka odložen na zahtev odbrane.

Saslušanje svedoka Haškog tužilaštva u postupku protiv optuženog Ratka Mladića počeće 25. juna, odlučilo je danas Sudsko veće Tribunala.

Početak izvođenja dokaza i saslušanja svedoka optužbe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bio je prvobitno planiran za 29. maj, ali je prošle sedmice, na zahtev Mladićeve odbrane, odložen zbog, kako je naveo predsedavajući Sudskog veća Alfons Ori, ozbiljnih propusta u okviru postupka obelodanjivanja optužbe.

Odbrana je u više navrata tražila odlaganje početka suđenja, poslednji put zahtevajući da to bude na šest meseci, uz obrazloženje da joj nije pravovremeno omogućen pristup većem broju dokumenata, među kojima ima onih koji su ključni za suđenje.

"U svetlu propusta Tužilaštva, Sudsko veće je zaključilo da je odlaganje saslušanja prvog svedoka optužbe opravdano, ali nije razmatralo zahtev Odbrane za odlaganje na šest meseci", navedeno je u saopštenju Tribunala.

Veće je navelo da priprema odbrane nije vezana isključivo za pretpretresnu fazu postupka. Tužilaštvu je naloženo da do 30. maja podnese novi spisak sa redosledom izvođenja prvih svedoka, piše u saopštenju.

Optužnica tereti Mladića (70) u dve tačke za genocid i u devet tačaka za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Ukoliko bude proglašen krivim, Mladić bi mogao biti osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

Mladić je, posle dugogodišnjeg skrivanja, uhapšen 26. maja prošle godine u selu Lazarevo kraj Zrenjanina i izručen Haškom tribunalu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.