MLADIĆ SNIMAO SVE SVOJE RAZGOVORE

Izvor: Kurir, 12.Avg.2010, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MLADIĆ SNIMAO SVE SVOJE RAZGOVORE

BEOGRAD - Pored pasije da sve uredno i detaljno zapisuje i vodi dnevnike, haški begunac Ratko Mladić voleo je i da se snima!

Mladić je tajno na diktafon snimao svoje telefonske i direktne razgovore, pre svega sa Slobodanom Miloševićem, Radovanom Karadžićem, Jovicom Stanišićem, Mićom Stanišićem, Momčilom Perišićem, Zdravkom Tolimirom i drugim saradnicima, a potom ih presnimavao >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << na audio i video kasete. Snimci su već dostavljeni Haškom tribunalu, a prvi proces u kojem će ovaj materijal biti iskorišćen jeste onaj koji se vodi protiv nekadašnjeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Karadžić je juče zatražio tronedeljnu pauzu u suđenju kako bi preslušao ove snimke razgovora vođenih tokom rata u BiH. Njegova odbrana u Hagu saopštila je da je materijal dostavljen 4. avgusta i da sadrži 93 audio-kasete, 10 video-kaseta, dva kompakt diska i osam diskova sa video-zapisima (DVD).

Advokat Radovana Karadžića Sveta Vujačić uveren je da Ratko Mladić nije sam snimao ove razgovore, već da je „postojalo neko treće lice koje je to radilo“.

- Ratkove razgovore je snimao neko treći i verujem da ljudi koji su na kasetama znaju da su snimani. Sumnjam da bi Miloševića neko mogao da snima tajno - kaže Vujačić i objašnjava: - Kasete su zaplenjene još u februaru u domu porodice Mladić na Banovom brdu.

U pitanju su velike crne kasete za video-rekorder, na nekima su Mladićevi razgovori sa političarima, a na nekima porodična slavlja. Policija nije obraćala pažnju šta je na kojoj kaseti, sve su popisali i uzeli. Iako smo insistirali da ih pogledamo, nije nam dozvoljeno.

Ovaj advokat podseća da su tom prilikom od porodice Mladić uzeti i generalovi dnevnici. Mladić u njima potanko opisuje svoj odnos sa Slobodanom Miloševićem, Jovicom Stanišićem, Radovanom Karadžićem, Arkanom....

- O Željku Ražnatoviću Arkanu je imao loše mišljenje, nije ga cenio i kad je ovaj bio u Republici Srpskoj, nije želeo da se sastane s njim. Stanišića nije priznavao kao svog nadređenog. O Radovanu je rekao: „Nekad se ujutru nismo slagali, ali zato već posle podne ili uveče jesmo“ - navodi Vujačić.

G. Raković - K. Blagojević

Karadžić preslušava Mladića

Optuženi Radovan Karadžić zatražio je od Tribunala u Hagu dodatne tri nedelje pauze u suđenju da bi preslušao snimke razgovora koje je tokom rata u BiH vodio general Ratko Mladić, a koje su vlasti Srbije nedavno zaplenile.

Kako prenosi Beta, tužilaštvo je Karadžiću 4. avgusta dostavilo 93 audio kasete, 10 video-kaseta, dva kompakt-diska i osam diskova sa video-zapisima (DVD). Taj materijal vlasti Srbije zaplenile su tokom pretresa Mladićevog stana u Beogradu krajem februara ove godine, zajedno sa ratnim zabeleškama komandanta Vojske RS na više hiljada stranica.

Nije za javnost

Portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić kaže za naš list da pomenuti materijal ne može biti stavljen na uvid javnosti jer se koristi kao dokazni materijal.

- Delovi dnevnika su obelodanjeni u javnosti zato što su uvršteni u podneske. Sa video i audio materijalom situacija je drugačija i on može da se vidi samo kada se u sudnici objavi - ističe Jelačićeva.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.