Ljajić: Trud će dati rezultate

Izvor: RTS, 18.Feb.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Trud će dati rezultate

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom Rasim Ljajić izrazio je danas u Nišu uverenje da će "veliki trud u lociranju još dvojice optuženika dati rezultate" i dovesti do izručenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Predsednik Nacionalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saveta za saradnju sa Haškim sudom Rasim Ljajić izrazio je optimizam kada je reč o hapšenjima  Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Imamo više saznanja nego ranije, bolje se radi nego što se radilo, a da li je to dovoljno teško je reći u ovom momentu", kazao je Ljajić.

"To su, ipak, stvari koje ne možete predvideti i možda sav ovaj trud neće dati rezultate onda kada ih očekujete", naveo je on.

"Ni mi sami nismo mogli da predvidimo da je Radovan Karadžić zapravo Dabić, nismo mogli da predvidimo način na koji se on skriva, a dogodilo se da je on bio lociran pre Mladića", dodao je Ljajić.

Odgovarajući na pitanje šta očekuje od današnjeg sastanka glavnog tužioca Serža Bramerca sa ambasadorima zemalja Evropske unije, Ljajić je rekao da očekuje "da Bramerc ponovi stavove iznete u izveštaju Savetu bezbednosti UN iz decembra 2008. godine".

"On će konstatovati napredak koji je Srbija postigla u toj saradnji, da postoji jasno iskazana politička spremnost da se preostale obaveze Srbije izvrše, konstatovaće, naravno, i da Mladić nije u Hagu", dodao je predsednik Nacionalnog saveta.

"Da Mladić nije u Hagu argument je koji koristi Holandija koja stavlja znak jednakosti između pune saradnje i Mladića u Hagu. Mi mislimo da je to nepravedno i nekorektno i da je Srbija učinila sve da preostale obaveze izvrši", istakao je Ljajić.

On je dodao da je najveći broj obaveza Srbije prema Hagu ispunjen u svim segmentima i to ne samo u pogledu izručenja već i u pogledu dokumenata, dostupnosti arhivama, u pogledu svedoka i zaštite svedoka.

"Srbija u pogledu saradnje sa Hagom bolje stoji nego bilo koja druga zemlja u regionu", ocenio je Ljajić.

On je ponovio da svoj optimizam u pogledu hapšenja još dvojice optuženika temelji na odličnoj saradnji civilne i vojne službe bezbednosti, na jasno iskazanoj političkoj volji, na danonoćnom radu u operativnim potragama u kojima učestvuju najprofesionalniji ljudi u službama bezbednosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.