Ljajić: Nema doživotnog skrivanja

Izvor: B92, 06.Avg.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Nema doživotnog skrivanja

Beograd -- Savet bezbednosti održava zatvorene konsultacije o o rezultatima istrage o operaciji u Kosovskoj Mitrovici marta ove godine.

Tada je ubijen jedan ukrajinski policajac, dok su povređena 64 policajca UNMIK-a, 24 pripadnika Kfora i više srpskih demonstranata. Predstavnici Rusije potvrđuju da su istražitelji UN-a zauzeli kritički stav prema toj akciji i da je istraga pokazala da policajci nisu poštovali uputstva iz sedišta UN-a. Zapadne diplomate u UN-u tvrde da su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se policajci ponašali u skladu sa ovlašćenjima.

Nezvanični brifing održan je prošle nedelje, nakon čega je stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin rekao da je primena sile bila "apsolutno neosnovana", kao i da je istraga pokazala da policajci nisu poštovali instrukcije iz sedišta UN.

Zapadne diplomate su potvrdile da je u istrazi zauzet kritički stav prema akcijama međunarodnih snaga, ali i da su vojska i policija delovale u okviru svojih mandata.

Podsećamo, po nalogu zamenika šefa UNMIK-a Larija Rosina, jedinice međunarodnih snaga su 17. marta upale u zgradu Okružnog suda u Mitrovici, gde su nekoliko dana protestovali nekadašnji srpski pravosudni radnici, zahtevajući da budu vraćeni na radna mesta.

Bogdanović: Izveštaj potvrda stavova Srbije

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović za B92 kaže da očekuje da će izveštaj koji će danas biti pred Savetom bezbednosti UN potvrditi stavove koje je iznosila Srbija.

"Izveštaj koji će biti u Savetu bezbednosti daće za pravo, pre svega Srbima na Kosovu i Metohiji, a samim tim i Srbiji, da se dalje bori za svoja prava", rekao je Bogdanović.

On dodaje da je srpska diplomatija učinila sve napore da bi pokazala međunarodnoj zajednici i UNMIK-u da su događaji od 17. marta išli na štetu i Srba i međunarodne zajednice.

"Pre svega, očekujem da ovakav izveštaj bude opomena svim akterima koji učestvuju oko rešavanja krize na Kosovu i Metohiji da moramo biti obazrivi, da moramo voditi računa o interesima svih etničkih zajednica, posebno srpske etničke zajednice, koja je u ovom trenutku najugroženija", kazao je Bogdanović.

O. Ivanović: Kritika "u rukavicama"

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je da će osnovna poruka izveštaja istražnog tima Ujedinjenih nacija o neredima 17. marta u Kosovskoj Mitrovici koji večeras razmatra Savet bezbednosti UN biti da se nasilje i sila ne mogu koristiti u rešavanju problema.

Ta kritika, koja je opravdana, neće ići daleko da uruši kredibilitet misije, jer će biti oprezna, u rukavicama, rekao je Ivanović za RTS.

Poruka posle sednice Saveta bezbednosti treba da bude da se nasilje i sila ne može koristiti u rešavanju problema, poput obezbeđivanja prostora za život srpskoj zajednici, koja je ravnopravna sa svim ostalim zajednicama koje žive na Kosovu, naveo je Ivanović.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić,   Hag,   Rasim Ljajić,   Goran Hadžić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.