Ljajić: Mladić neće još dugo biti na slobodi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2009, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Mladić neće još dugo biti na slobodi

BEOGRAD - Ratko Mladić neće moći još dugo da bude na slobodi, jer su akcije potrage naših i stranih službi stalne, izjavio je danas za B92 koordinator tima za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić.

Vlasti u Srbiji nemaju u ovom trenutku konkretan trag koji bi ih doveo do haškog begunca Ratka Mladića, iako se za njim stalno traga, precizirao je Ljajić.

Ipak, Ljajić je uveren da su sve veće šanse da Mladić bude pronađen, jer je nemoguće da on izbegne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << potragu u koju su uključeni najbolji domaći operativci, koji sarađuju i sa stranim službama.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske skriva se već 14 godina od vlasti i Haškog tribunala.

Niko od nadležnih u Srbiji više ne očekuje da će se general Ratko Mladić dobrovoljno predati, rekao je Ljajić.

On, međutim, sumnja da najtraženiji begunac može još dugo da ostane na slobodi.

"Nemoguće je da izbegne tolikom broju domaćih i stranih obaveštajaca", objasnio je Ljajić.

On navodi da je prethodna potraga bila prošle nedelje, a da strani obaveštajci samo daju obaveštajne podatke i ne učestvuju u operacijama.

Potraga za Mladićem dodatno opterećuje budžet Srbije, ali i više od toga, njegovo skrivanje nanosi štetu Srbiji u međunarodnoj zajednici, napomenuo je Ljajić.

Samo hapšenje begunaca, uveren je Ljajić, može da promeni stav Holandije o deblokadi evropskih integracija Srbije.

"Mi ćemo lakše uhapsiti Mladića, nego da njih ubedimo. Razgovor sa njima je kao da pričate sa zidom. Ne očekujem da oni promene svoj stav", navodi Ljajić.

On je precizirao da operativci, istovremeno, tragaju i za drugim preostalim beguncem, Goranom Hadžićem.

O Hadžiću do pre godinu dana nije bilo nikakvih podataka, ali Ljajić kaže da je, u međuvremenu, istraga napredovala.

Malović: SAD uvažavaju nastojanja Srbije

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je danas da SAD uvažavaju napore Srbije za nalaženje preostalih optuženika i njihovo predavanje Haškom tribunalu.

Malović je posle posete SAD i razgovora sa sekretarom za pravdu Erikom Holderom, kazala za televiziju B92 da SAD uvažavaju i napore Srbije za reformu pravosuđa koju ocenjuju kao dobru.

Ona je rekla da je sa američkim zvaničnicima razgovarala o tome da SAD "pomognu u pogledu donošenja zakona i sprovođenja zakona", i o obuci sudija i tužilaca.

Na pitanje da li će SAD podržati napore Srbije da haški osuđenici kaznu zatvora izdržavaju u Srbiji, Malović je navela da se "klima značajno promenila".

Ona je dodala da je u SAD istakla u vezi s tim da je izmenama Krivičnog zakonika Srbije predviđeno da se uslovni otpust ne može dozvoliti pre nego što se izdrži dve trećine kazne.

Prema njenim rečima, Zakon o oduzimanju imovine stečene krivičnim su i SAD ocenile kako propis koji bi "volele da imaju".

"Zadovoljna sam primenom (tog) zakona do sada. On tek treba da pune rezultate i to je zakon koji treba da zada odlučujući udarac organizovanom kriminalu", rekla ministar pravde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić: Stalna potraga za Mladićem

Izvor: B92, 27.Jul.2009

Rasim Ljajić (FoNet, arhiva)..Beograd -- Ratko Mladić neće moći još dugo da bude na slobodi jer su akcije potrage naših i stranih službi stalne, kaže koordinator tima za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić... Vlasti u Srbiji nemaju u ovom trenutku konkretan trag koji bi ih doveo do haškog begunca...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.