Komandant Ratko Mladić - proces u Hagu

Izvor: Vostok.rs, 27.Jun.2012, 01:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komandant Ratko Mladić - proces u Hagu

26.06.2012. - Tužilaštvo u velikom problemu

Suđenje srpskom generalu Ratku Mladiću, optuženom pred Haškim tribunalom za zločine protiv čovečnosti, zakazano za 25. jun, ponovo je odloženo, i to na neodređeno vreme. Sudije su uvažile zahteve odbrane koja je zahtevala da se odloži ročište zbog činjenice da nisu bili u mogućnosti da se sa dokumentacijom blagovremeno upoznaju. Takođe, Tribunal je priznao nepravilnosti u otkrivanju dokaza na koju je ukazala odbrana. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<

Haški tribunal je u potrazi za generalom Mladićem od 1996. godine. Od kako je prošle godine u maju uhapšen, on se u pritvorskoj jedinici nalazi već godinu dana. Situaciju komentariše analitičar Branko Radun:

"Suđenje Ratku Mladiću je doživelo već nekoliko odlaganja i preokreta. To još pojačava sumnje da Tužilaštvo ima vrlo slabu konstrukciju protiv Ratka Mladića i da na neki način pokušava njega da slomi i njegovo okruženje. Sa tim u vezu se može dovesti progon ili najavljeno hapšenje jataka Mladića u Srbiji. To može da se tretira kao neka vrsta pritiska ili pokušaj da se dođe do još nekog svedoka koji bi pod nekom vrstom pritiska u Haškom Tribunalu svedočio protiv Ratka Mladića. Čini se da je Tužilaštvo u velikom problemu, nema zapravo dovoljno dokaza da osudi generala Mladića."

Čitavo suđenje je tako nekako orkestrirano da je Mladić već unapred osuđen od medija i od samog Haškog Tribunala, što negira principe pravde - da neko ko je optužen nije kriv, dok se ne dokaže krivica. Tu su, uključeni i veliki zapadni mediji. Srbija je pod velikim pritiskom i na taj način, što će ljudi koji su u nekom periodu pomagali Ratku Mladiću biti pod pritiskom, barem neko od njih, da pomognu Tužilaštvu da možda ojača svoju poziciju, tj da ojača optužnicu nekim izjavama i dokazima, pod navodnicima ili bez navodnika protiv generala Mladića.

Uzgred, valja podsetiti da je Haški tribunal razmatrao slučaj lica uključenih u događaje u Srebrenici. Govorimo o Naseru Oriću, komandantu takozvane Armije Bosne i Hercegovine tokom rata u Bosni. Jedan od svedoka, francuski general Filip Morion je izrazio uverenje da je ulazak srpskih vojnih snaga u Srebrenicu bio „direktan odgovor“ na masovna ubistva Srba koje je počinio Naser Orić i njegove snage. Prema Morionu, Orić je lično priznao da je predvodio vojnu akciju t.j masakr srpskog stanovništva. Ali, ipak da ne idemo u krvave detalje suđenja. Samo ćemo pomenuti da je Naser Orić oslobođen po većini tačaka optužnice, a osuđen samo zbog „propusta da spreči ubistva više srpskih zarobljenika.“ I to na dve godine. I posle ponovljenog suđenja je potpuno oslobođen. Međutim, njegove dve godine, na kraju krajeva je odslužio - zbog nezakonitog posedovanja vatrenog oružja i eksploziva. Ali to, složićete se – to je već drugi problem.

Na račun optužbi generala Mladića, stavljaju se i događaji u Srebrenici. Njemu međutim ne prete dve godine, već dvadeset i više godina zatvora. I nade za oslobađajućom presudom sve su bleđe. Haška Temida je prestroga prema Srbima. Mišljenje profesora međunarodnog prava Smilje Avramov:

"Prema bivšoj Jugoslaviji, izvršena je najteža diskriminacija. UN su donele Konvenciju o zabrani svih oblika diskriminacije. Od kraja Drugog svetskog rata, do 1990. godine, u svetu se odigralo više od 120 ratova, pri čemu 15 od njih su bili visoko-tehnološki. U tim ratovima, dogodili su se najteži ratni zločini, da pomenemo samo: Vijetnam, Avganistan, sad Irak, imate i Libiju itd... U poređenju sa ratovima koji su se odigrali u svetu, građanski rat u bivšoj Jugoslaviji, spadao bi u red minornih. Međutim, oni su od toga napravili svetski problem."

Ratne zločince treba kazniti, o tome niko ne spori. Ali, pravda mora biti nepristrasna i objektivna. Samo u tom slučaju, Tribunal će ispuniti svoju misiju. Inače, njegove izjave samo vređaju nacionalni ponos i generišu nove žalbe i potraživanja sa obe strane.

Vera Žedreva,


Izvor: Golos Rossii    
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić,   Uhapšen Ratko Mladić

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Slučaj Ramuša Haradinaja. Haški Tribunal se predomislio?

Izvor: Vostok.rs, 27.Jun.2012

26.06.2012. -..Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju traži kaznu od 20 godina zatvora za bivšeg komandata „Oslobodilačke vojske Kosova“ Ramuša Haradinaja i njegove saučesnike. Ovo je izjavio advokat Pol Rodžers. ..Podsetimo da su 2008. komandant terorističke...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.