Ko je i gde snimao Ratka Mladića

Izvor: Politika, 13.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je i gde snimao Ratka Mladića

Snimci komandanta bosanskih Srba sačinjeni su u vojnom objektu na Ceru, u njegovoj porodičnoj kući u bosanskom selu Kasindolu i u beogradskom naselju Košutnjak, ali i sportskoj sali beogradskog Fakulteta za fizičku kulturu

Video snimak na kojem se Ratko Mladić grudva sa sada pokojnom ćerkom Anom i suprugom Bosiljkom snimljen je u Crnoj Rijeci, nedaleko od Han Pijeska u Bosni, tvrdi „Politikin” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sagovornik i jedan od bliskih prijatelja haškog optuženika. Ovde se, prema rečima našeg sagovornika, nalazilo komandno mesto Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, pa je Mladić često svraćao u Crnu Rijeku.

– Isprva se čini da je snimak načinjen na Jahorini gde je Mladić često išao na skijanje. Međutim, kada se bolje pogleda, oni koji su bili na ovom mestu, prepoznaju da se radi o Crnoj Rijeci. Štap na koji se Mladić oslanja, što se takođe vidi na snimku, nije mu služio da se pomoću njega kreće već ga je koristio da se oslanja kako se ne bi okliznuo – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, snimci koji su emitovani u specijalnom izdanju emisije „60 minuta” u sredu uveče na televiziji Federacije BiH, nastali su u vojnom objektu na Ceru, porodičnoj kući Mladića u bosanskom selu Kasindolu i u beogradskom naselju Košutnjak, ali i sportskoj sali beogradskog Fakulteta za fizičku kulturu. Tokom razgovora, naš sagovornik potvrđuje reči Rasima Ljajića, predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, da ni jedan snimak nije „mlađi” od osam godina. Prema njegovim rečima, snimci su načinjeni najkasnije u prvoj polovini 2001. godine.

– Snimak na kojem se vidi kako Mladić sipa rakiju iz flaše u obliku puške napravljen je u njegovoj porodičnoj kući u Ulici Blagoja Parovića u Beogradu na proslavi rođenja unuke Ane. Ta flaša je, inače, stajala na polici ispod televizora, u njihovom porodičnom domu – navodi naš sagovornik.

S obzirom na to da mu je ćerka Ana nastradala u martu 1994. godine Mladićev sin Darko odlučio je da ćerki da ime po pokojnoj sestri. Drugi snimak koji je prikazan na Federalnoj televiziji, napravljen je u hotelu „Jugoslavija” na Darkovoj svadbi.

Podatak koji možda izaziva najviše intriga, jeste tvrdnja našeg sagovornika da je barutana koja se vidi na jednom od snimaka u stvari bilo ratno komandno mesto Prve armije na Ceru. U blizini barutane se nalazi i stražara koja takođe može da se vidi.

– Interesantno je da pomenuti objekat nije mogao da snimi niko sem ovlašćenog snimatelja Vojske Jugoslavije. Pretpostavljam da je on narezao ovaj snimak na kompakt disk i poklonio ga Mladiću za uspomenu, a da je zaplenjen prilikom pretresa generalove kuće u decembru prošle godine – objašnjava naš sagovornik.

Jedan od snimaka, na kojem se vidi i Mladićeva sada pokojna majka, napravljen je u njenoj kući u Kasindolu u Bosni.

Naš sagovornik opovrgao je da je snimak na kojem Mladić igra stoni tenis sa prijateljem napravljen u vojnom objektu „Stragari”, kod Kragujevca. Prema njegovim rečima, Mladić i njegov prijatelj snimljeni su u sportskoj sali Fakulteta za fizičku kulturu u beogradskom naselju Košutnjak gde je komandant često igrao stoni tenis sa prijateljima.

– Mladić je voleo da sa prijateljima odmerava snage u ovom sportu. Uglavnom se igralo na tri dobijena seta. Bio je izuzetno uporan i nije trpeo poraz. Ukoliko se desi da protivnik povede prvi set, Mladić bi se iz sve snage trudio da ga dobije. Nije puštao protivnika da ide dok ga ne pobedi – tvrdi naš sagovornik.

M. Derikonjić

----------------------------------------------------

Činovnici sve znali

Do 31. marta 2002. godine svi činovnici u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji znali su gde se nalazi Ratko Mladić. Znalo se i ko ga obezbeđuje.

– Ništa nije bilo tajno. Slobodan Milošević, Vojislav Koštunica, tadašnji ministar odbrane, načelnik Generalštaba, komandant Prve armije, svi su znali gde je Ratko Mladić – navodi naš sagovornik.

[objavljeno: 13/06/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Snimak Mladića je iz 1998.

Izvor: Radio 021, 13.Jun.2009

Direktor kancelarije Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, Dušan Ignjatović, izjavio je da su snimci haškog optuženika Ratka Mladića, za koje Federalna televizija BiH tvrdi da datiraju sa kraja 2008, zapravo snimljeni deset godina ranije. "Nakon svih snimaka koji su identifikovani,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.