Karadžić: Srbi i muslimani su isti narod

Izvor: S media, 20.Dec.2010, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karadžić: Srbi i muslimani su isti narod

Bivši predsednik Republike Srpske i optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine Radovan Karadžić, u intervjuu za BIRN - Justice Report govorio je o haškom beguncu Ratku Mladiću, a svoje suđenje je nazvao "motorom za ostvarivanje istine".

Karadžić tvrdi da ne zna gde je Ratko Mladić, tako ne može da zna ni hoće li ratni komandant VRS biti uhapšen.

"Pretpostavljam >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da on to radi drugačije od mene, da je oprezniji i da manje rizikuje nego ja", ocijenio je Karadžić.

On smatra i da je njegov proces previše odmakao da bi mogao da, eventualno, bude spojen sa Mladićevim suđenjem.

Karadžić tvrdi i da je još 1997. bio spreman da se preda Hagu, ali je tada, kaže, video da Tužilaštvo nema nameru da pošteno istražiti njegov slučaj i da ne bi imao pošteno suđenje.

"Moje suđenje sada je motor za ostvarivanje istine, i ako mogu da imam pošteno suđenje i da iznesem istinu, to će biti korak ka pomirenju. Ne vidim kako može da dođe do pomirenja ako muslimani nas optužuju za dela koja nismo počinili. S druge strane, niko se ne bavi srpskim žrtvama i masovnim stradanjima kao da takvi slučajevi nisu ni postojali", kazao je Karadžić.

Pravo je za njega pitanje, kako je kazao, zašto smo ratovali.

"Muslimanski političari i dalje ponižavaju vlastite žrtve i njihove porodice odajući im počast kao 'braniteljima Bosne'. Od koga su branili Bosnu? Lisabonska ili dejtonska Bosna, kakva je i danas, nikada nije bila sporna za Srbe", kaže Karadžić.

"S naše tačke gledišta, naša borba nije bila uzaludna, iako je bilo moguće da se rat izbegne. S pozicije 'branitelja Bosne', sve je to bilo potpuno uzaludno, nepotrebno i zločinački do najvećih razmera. Umesto što okrivljuju Srbe, kreatori naše tragedije, makar oni iz Bosne i Hercegovine, trebali bi da objasne porodicama žrtava zašto su njihovi najmiliji umrli, jer ono što sad imamo mogli smo da imamo i bez žrtava", navodi Karadžić.

To je kako kaže "srž njegove istine".

“Nakon toga će”, nastavlja Karadžić, “pomirenje biti moguće, posebno zbog toga što su Srbi i muslimani najsličniji narodi među Južnim Slovenima".

"Možda neko ne želi da čuje da je to isti narod, ali ja vjerujem u to", rekao je Karadžić.
Pogledaj vesti o: Uhapšen Ratko Mladić

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Karadžić: Mladić se opreznije krije od mene

Izvor: Mondo, 21.Dec.2010, 10:17

U intervjuu za BIRN Radovan Karadžić kaže da ne zna gde se krije Ratko Mladić i da samo "pretpostavlja da on to radi drukčije, da je oprezniji i manje reskira"

Nastavak na Mondo...

Srbi i muslimani - isti narod

Izvor: Šumadija Press, 21.Dec.2010

Haški optuženik Radovan Karadžić dao je u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala ekskluzivni intervju u kojem tvrdi da je njegovo suđenje "motor za ostvarivanje istine" i "ako bude pošteno.. biće korak ka pomirenju u BiH".

Nastavak na Šumadija Press...

Karadžić: Srbi i Muslimani isti narod

Izvor: RTS, 21.Dec.2010

Dejtonska Bosna, kakva je i danas, nikada nije bila sporna za Srbe, rekao Radovan Karadžić. "Možda neko ne želi da to čuje, ali Srbi i Muslamani isti su narod", kaže Karadžić. ..Haški optuženik Radovan Karadžić dao je u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala intervju u kojem tvrdi da je njegovo...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.